Oglas
· · Komentari: 0

Tri najčešća izazova za muško zdravlje u zrelim godinama

Starosna granica muškaraca i žena kada je u pitanju tema zrelih godina razlikuje se kod mnogih naroda, ali se ona menjala i tokom vremena

1682599989_shutterstock_710081317-covek-u-50tim.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

Duži životni vek koji je usledio sa savremenom mediciom, pomerao je brojne granice.

Nekada se smatralo da su muškarci koji imaju više od 50 godina stari, dok je danas slučaj da se te godine smatraju najboljim. Dokaz za to su mnogi muškarci koji u tim godinama vode izuzetno aktivan život.

Radno su sposobni i karijerno ostvareni, imaju porodicu koja im je oslonac, rešeno stambeno i materijalno pitanje i puno slobodnog vremena da uživaju u aktivnosti i stvarima koje vole. Određeni deo muškaraca ih te grupe tek u pedesetim godinama započinje veze i brakovi koji rezultiraju ostvarenjem i roditeljske uloge.

Ali postoje neke teškoće sa kojima se suočavaju, a o kojima možete počitati u nastavku teksta.

Impotencija i erektilna disfunkcija – ignorisanje nije rešenje

Aktivan seksualni život u zrelim godinama utiče na kompletno fizičko i mentalno zdravlje muškaraca o čemu svedoče brojni stručnjaci. Oni takođe navode da se sa rastom godina života smanjuju seksualne aktivnosti, ali ne i želja i interesovanje. Ali ono što razlikuje starije osobe od mlađih jeste što se stvari sa godinama mogu zakoplikovati.

Udaljavanje od seksualne aktivnosti zbog imoptencije i ignorisanje erektilne disfunkcije neće rešiti problem, a čovek se zbog toga osećati samo lošije.

Zato treba promeniti pristup. Savremena medicina omogućila da je da se problem poput impotencija reši na jednostavan način, uzimanjem vijagre ili nekog drugog leka sa istim dejstvom.

A lečenje impotencije pod nadzorom lekara pokazalio se efikasnim u 95% slučajeva. Blagovremeno prepoznavanje problema i traženja pomoći urologa ključni su za uspešnost i rešenje problema.

Problemi sa prostatom najčešće se rešavaju upotrebom čaja za prostatu

Problemi sa prostatom kod muškaraca mogu se javiti u bilo kod dobu, ali se teškoće mogu povećati u zreloj dobi. Teškoću mogu biti razne od upale, preko benigne hiperplazije (uvećanje), pa sve do karcinoma.

Početne teškoće i probleme mogu se lako rešiti upotrebom čaja za prostatu. Proizvodi ga više firmi i lako se može naći na tržištu. U zavisnosti od tegoba koje neko ima biće preporučen najadekvatniji čaj za prostatu.

A čaj za prostatu najčešće se koristi kod upale i uvećanja gde se pokazao kao visoko efikasan.

Prostata je važna i jer proizvodi jedan deo semene tečnosti koji omogućava transport spermatozoida što je u direktnoj vezi sa sledećim problemom.

Planiranje začeća – obavezan spermogram

Nije neuobičajeno da muškarci u zrelom dobu imaju mlađu partnerku sa kojom planiraju potomstvo, kao što nije neuobičajena ni suprotna situacija. Zbog razlike u godinama i kod jednog i kod drugog pola, pored želje koja im je zajednička, može doći da izvesnih problema koji pre svega dolaze od hormosnkih promena koje prate starosna dob.

Smanjenje funkcije testisa dešava se između 45. i 65. godine kažu stručnjaci, a glavni uzrok tome jeste starenje. A oni igraju ključnu ulogu u reprodukciji jer proizvode spermatozoide.

Kako bi oni muškarci u zrelom dobu koji planiraju potomstvo proverili svoj reproduktivni status preporučuje se da urade spermogram.

Spermogram predstavlja nativni pregled sperme koji se može obaviti kako u državnoj tako i u privatnoj praksi. Spermogramom se dobijaju podaci o ukupnom broju spermatozoida i njihovoj pokretljivosti, ali i drugi značajni parametri.

Zato lekari mogu preporučiti u ovoj dobi da se uradi spermogram kako bi se u odnosu na dobijene rezultati dali dalji saveti u vezi sa planiranjem potomstva.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas