Oglas
· · Komentari: 0
STERILITET

Doktor NIKOLIĆ upozorava: Muškarci, jurnjava u životu usporava SPERMATOZOIDE!

Statistika kaže da čak 400.000 parova u Srbiji ima problem sa začećem, a nekada se mislilo da je uvek problem u ženi.

1610969659_Depositphotos_211909334_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Podaci dalje pokazuju da kod svakog petog para problem steriliteta imaju oba partnera, zbog čega ne mogu da se ostvare u ulozi roditelja. Dok se ranije višegovorilo o ženskoj neplodnosti, a muška je u neku ruku bila tabu,danas više nije tako.

Pročitajte još: Raste u Srbiji, sigurno mislite da je KOROV, a prava je IMUNO BOMBA

U kolikom procentu je zastupljena, šta je uzrokuje i kako se leči, govori dr Ivica Nikolić, urolog.

Dr Ivica Nikolić Foto: Privatna arhiva

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 15 odsto parova ima problem sa sterilitetom, dok ih u Srbiji ima oko 400.000. Od toga je u 60-65 odsto slučajeva problem do žene, a oko 40 odsto do začeća ne dolazi zbog muškarca.

Lečenje je lakše početi od muškarca, a ne žene...

- Kod nas se žene, gotovo uvek, prve javljaju lekaru radi ispitivanja zašto ne mogu da zatrudne, iako bi baš pretrage uzroka steriliteta trebalo da počnu od muškarca. Najjednostavnije je uraditi analizu spermograma i utvrditi da li je sve u redu, kakav je kvalitet sperme, zapremina, pokretljivost spermatozoida, prisustvo normalnih i abnormalnih formi i u skladu sa rezultatima zatim planirati lečenje ili dopunska ispitivanja - kaže dr Nikolić.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Da li je to samo laička procena, ili je muški sterilitet zaista postao sve učestaliji i vidljiviji problem?

- U poslednjih desetak godina, stiče se utisak da je muški sterilitet u porastu. Razlog za to se pre svega krije u načinu života savremenih muškaraca, kao i planiranje potomstva u kasnijim godinima. Reč je o brzom stilu života, lošoj ishrani, nezdravim navikama poput pušenja, konzumiranja alkohola, narkotika, korišćenju steroida i drugih supstanci koje deluju toksično na spermatogenezu - ističe doktor.

Ako posle godinu dana žena ne zatrudni...

Koji simptom je jasan pokazatelj da bi muškarac trebalo da se javi lekaru kako bi otklonio sumnje da je sterilan? A kada vam se najčešće javljaju pacijenti?

- Po definiciji Svetske zdravstvene organizacije, na sterilitet se može posumnjati ukoliko za godinu dana aktivnih odnosa ne dođe do trudnoće. Idealno doba i za ženu i za muškarca da se ostvare kao roditelji je treća decenija života, ali ta granica je danas pomerena - napominje doktor Nikolić.

Pročitajte još: ŠETAJTE se samo 30 minuta dnevno i rešite se MNOGIH bolesti

Istraživanja pokazuju da u toku godinu dana aktivnih seksualnih odnosa bez zaštite, kod parova koji nemaju zdravstvenih problema u prva tri meseca zatrudni trećina žena, posle šest meseci još toliko, a u prvoj godini oko 85-90 odsto parova očekuje potomstvo. To znači da bi tih 10-15 odsto parova, kod kojih nije došlo do začeća posle godinu dana, trebalo da se obrate lekaru, odnosno muškarac bi morao da ode na pregled kod urologa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas