Oglas
· · Komentari: 0
PLATIKA

Čuveni doktor Stojković upozorava: PLASTIKA utiče na DNK i izaziva STERILITET

Prosečan kupac najčešće ne ume da razazna šta znače oznake na dnu plastične ambalaže, koje upućuju na jedan od sedam tipova plastike, pa je, ne znajući, svakodnevno koristi i onako kako ne bi trebalo.

1610268713_dr-Miodrag-Stojkovic.jpg
Foto: Privatna arhiva
Oglas

Sve i da hoćemo, ne možemo je izbeći. Gotovo da ne možemo da se setimo nijednog predmeta koji je ne sadrži. Široko rasprostranjena, plastika već duže vreme pokazuje svoju tamnu stranu prouzrokujući zagađenja koja direktno utiču na naše zdravlje.

Pročitajte još: Mislite da ste ga izgubili? Doktori kažu da ČULO mirisa testirate sa ovih 5 namirnica

 Međutim, plastika ovo naše neznanje ne prašta, već ispušta štetne materije gde god joj se ukaže prilika za to. A prilika je mnogo. Od čaše za kafu ili čaj, preko flaše za vodu, kese, pa i đačke torbe - svi mogu da sadrže opasne, štetne supstance.

Lego kockica
Kad završi u prirodi, plastika se sporo razgrađuje. Recimo, za bačene patike potrebno je 450 godina, a za potpunu razgradnju "lego" kockica - 1300 godina!

- Problem sa plastičnim otpadom ne leži samo u onome što svakodnevno vidimo, već i u činjenici da njena proizvodnja decenijama drastično raste, a veliki deo se i dalje ne reciklira. Postoji dugoročni i konstantni efekat plastike kao jednog od najvećih zagađivača zemljišta, slane i slatke vode, biljaka, životinja, a samim tim putem lanca ishrane i na čoveka i njegovo zdravlje - dr Miodraga Stojkovića, čuveni profesor humane genetike i embriolog.

Pročitajte još: Patite od bolova u zglobovima: Evo šta bi moglo da vam pomogne

Plastika je na sve strane Foto: Depozit

Kao proizvod koji se nalazi u širokoj i svakodnevnoj upotrebi, plastika se nudi kroz veliki broj oblika i hemijskih jedinjenja, a jedan od najtoksičnijih je polivinil hlorid, poznat kao vinil ili PVC. Opasnost PVC-a leži u sastojcima kao što su ftalati, bisfenol A, živa, dioksini, kadmijum, koji su kancerogeni, provociraju astmu, alergije, promene u hormonima...

Pročitajte još: Prepoznajte prve ZNAKOVE GRIPA! Evo šta OBAVEZNO treba da uradite

- Nažalost, PVC plastike ima svuda, a najviše u igračkama, ambalaži za pakovanje hranljivih proizvoda, kozmetike. Čak se koristi i u medicini, recimo za čuvanje krvi. Naravno, i ostali tipovi plastike kao što su PET, polikarbonat, polistiren, predstavljaju posebnu opasnost jer su zastupljeni u ambalaži za pakovanje hrane ili vode za piće i kao takvi se unose i u ljudski organizam ističe doktor.

Čime zameniti plastiku?
- Plastične flaše se mogu zameniti staklenim, plastične kese torbama od prirodnih vlakana za višekratnu upotrebu, a isto važi i za sintetičku odeću, ambalažu za pakovanje hrane bambusom, keramikom, nerđajućim čelikom koji mogu da se upotrebljavaju više puta. Ali, kako zameniti plastiku koja je našla široku primenu u građevinskoj i automobilskoj industriji, brodogradnji? Zapanjujuće je da polistiren možemo naći i u lekovima i to onim koji se koriste u pedijatrijske svrhe - kaže doktor.

Pročitajte još: Ne postoji lek za MUCANJE i niko mu ne zna pravi uzrok

Štetno dejstvo plastike je kompleksno. Najpre kroz proces razgradnje ona prelazi u tzv. mikro i nanoplastiku, mikroskopski vidljive čestice koje, ako su oštrih oblika, mogu fizički da oštete ćelije.

- Takođe, njihovo dejstvo može da bude genotoksično, odnosno mogu negativno da utiču na našu DNK, i na kraju, da služe kao vektori - nosioci toksičnih organskih i neorganskih jedinjenja, ali i zaraznih bakterija i virusa - ističe dr Stojković.

Pročitajte još: Odlične vesti: U Srbiju stiže LEK koji će dijabetičarima zameniti ČETIRI tablete

Odavno je poznato da prisustvo plastike u vazduhu utiče na disajne organe. Plastika u vazduhu potiče od automobilskih guma, iz mašina za sušenje veša, ona se nalazi u kišnici ili prilikom industrijske proizvodnje u tekstilnoj industriji.

- Radnici koji su neprekidno izloženi tim česticama mnogo češće obolevaju od raka pluća ili astme. Postoji dodatni broj oboljenja koja se pripisuju sve većem zagađenju, uključujući i plastikom, a to su neurodegenerativna oboljenja, hormonska, pa i sterilitet - zaključuje dr Stojković.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas