Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПЛАТИКА

Чувени доктор Стојковић упозорава: ПЛАСТИКА утиче на ДНК и изазива СТЕРИЛИТЕТ

Просечан купац најчешће не уме да разазна шта значе ознаке на дну пластичне амбалаже, које упућују на један од седам типова пластике, па је, не знајући, свакодневно користи и онако како не би требало.

1610268713_dr-Miodrag-Stojkovic.jpg
Фото: Приватна архива
Oglas

Све и да хоћемо, не можемо је избећи. Готово да не можемо да се сетимо ниједног предмета који је не садржи. Широко распрострањена, пластика већ дуже време показује своју тамну страну проузрокујући загађења која директно утичу на наше здравље.

Прочитајте још: Мислите да сте га изгубили? Доктори кажу да ЧУЛО мириса тестирате са ових 5 намирница

 Међутим, пластика ово наше незнање не прашта, већ испушта штетне материје где год јој се укаже прилика за то. А прилика је много. Од чаше за кафу или чај, преко флаше за воду, кесе, па и ђачке торбе - сви могу да садрже опасне, штетне супстанце.

Лего коцкица
Кад заврши у природи, пластика се споро разграђује. Рецимо, за бачене патике потребно је 450 година, а за потпуну разградњу "лего" коцкица - 1300 година!

- Проблем са пластичним отпадом не лежи само у ономе што свакодневно видимо, већ и у чињеници да њена производња деценијама драстично расте, а велики део се и даље не рециклира. Постоји дугорочни и константни ефекат пластике као једног од највећих загађивача земљишта, слане и слатке водe, биљака, животиња, а самим тим путем ланца исхране и на човека и његово здравље - др Миодрага Стојковића, чувени професор хумане генетике и ембриолог.

Прочитајте још: Патите од болова у зглобовима: Ево шта би могло да вам помогне

Пластика је на све стране Фото: Депозит

Као производ који се налази у широкој и свакодневној употреби, пластика се нуди кроз велики број облика и хемијских једињења, а један од најтоксичнијих је поливинил хлорид, познат као винил или ПВЦ. Опасност ПВЦ-а лежи у састојцима као што су фталати, бисфенол А, жива, диоксини, кадмијум, који су канцерогени, провоцирају астму, алергије, промене у хормонима...

Прочитајте још: Препознајте прве ЗНАКОВЕ ГРИПА! Ево шта ОБАВЕЗНО треба да урадите

- Нажалост, ПВЦ пластике има свуда, а највише у играчкама, амбалажи за паковање хранљивих производа, козметике. Чак се користи и у медицини, рецимо за чување крви. Наравно, и остали типови пластике као што су ПЕТ, поликарбонат, полистирен, представљају посебну опасност јер су заступљени у амбалажи за паковање хране или воде за пиће и као такви се уносе и у људски организам истиче доктор.

Чиме заменити пластику?
- Пластичне флаше се могу заменити стакленим, пластичне кесе торбама од природних влакана за вишекратну употребу, а исто важи и за синтетичку одећу, амбалажу за паковање хране бамбусом, керамиком, нерђајућим челиком који могу да се употребљавају више пута. Али, како заменити пластику која је нашла широку примену у грађевинској и аутомобилској индустрији, бродоградњи? Запањујуће је да полистирен можемо наћи и у лековима и то оним који се користе у педијатријске сврхе - каже доктор.

Прочитајте још: Не постоји лек за МУЦАЊЕ и нико му не зна прави узрок

Штетно дејство пластике је комплексно. Најпре кроз процес разградње она прелази у тзв. микро и нанопластику, микроскопски видљиве честице које, ако су оштрих облика, могу физички да оштете ћелије.

- Такође, њихово дејство може да буде генотоксично, односно могу негативно да утичу на нашу ДНК, и на крају, да служе као вектори - носиоци токсичних органских и неорганских једињења, али и заразних бактерија и вируса - истиче др Стојковић.

Прочитајте још: Одличне вести: У Србију стиже ЛЕК који ће дијабетичарима заменити ЧЕТИРИ таблете

Одавно је познато да присуство пластике у ваздуху утиче на дисајне органе. Пластика у ваздуху потиче од аутомобилских гума, из машина за сушење веша, она се налази у кишници или приликом индустријске производње у текстилној индустрији.

- Радници који су непрекидно изложени тим честицама много чешће оболевају од рака плућа или астме. Постоји додатни број обољења која се приписују све већем загађењу, укључујући и пластиком, а то су неуродегенеративна обољења, хормонска, па и стерилитет - закључује др Стојковић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas