Oglas
· · Komentari: 0

Da li ostatke hrane čuvate u PRAZNIM KUTIJAMA SLADOLEDA i sličnim ambalažama? Evo zbog čega bi to trebalo da prestanete da radite

Držanje hrane u praznim kutijama sladoleda veoma je česta pojava u domaćinstvima na ovim prostorima

1686306701_profimedia-0538734811.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Uz to, plastičnu ambalažu za jednokratnu upotrebu po pravilu ne bi trebalo čuvati, a na neke oznake valja obratiti posebnu pažnju.

Plastična ambalaža za pakovanje namirnica i pića koja konzumiramo u određenim u uslovima može biti štetna po naše zdravlje. Ipak, budući da se redovno testira, rizik je minimalan.

Oprez je, međutim, potreban zbog moguće greške u tehnološkom postupku proizvodnje, zbog pogrešnog odabira vrste plastike za pakovanje pojedine vrste hrane, neadekvatnog rukovanja plastičnom ambalažom, kao i neispunjavanja funkcije ambalaže na pravi način. U tim slučajevima određeni spojevi iz ambalaže mogu preći na hranu i, ako smo im izloženi dugoročno, mogu biti štetni.

Taj prelaz iz plastične ambalaže u hranu zavisi od niza faktora, kao što su temperatura i vreme neposrednog dodira ambalaže sa hranom, ali i od vrste hrane. Na primer, ako kiselu ili masnu hranu pakujete u kutije od sladoleda, štetni spojevi iz ambalaže mogu preći u hranu, što može promeniti kvalitet hrane, njen ukus i miris.

Plastične posude inače nisu najbolje rešenje za držanje hrane jer svaki put kad nešto stavite u nju, malo plastike pređe i na hranu, to jest vodu. A to onda lako završi u organizmu. Ipak, naučnici se i dalje raspravljaju da li je ovo opasno za ljude ili ne, pa tako neki upozoravaju da plastične posude sa oznakama 3, 7, PVC i PC treba izbegavati. Oni zaključuju da je hranu najbolje čuvati u vakumiranim posudama u frižideru, ne duže od četiri dana.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas