Oglas
· · Komentari: 0

"TEČNO DRVO" PONOS BEOGRADA: Zeleni akvarijum namenjen prečišćivanju vazduha naše prestonice (VIDEO)

Ispred opštine Stari grad u Makedonskoj ulici u Beogradu naši sugrađani već dve godine prolaze pored neobičnog akvarijuma napunjenog vodom zelene boje. Mnogi su se sigurno zapitali šta predstavlja veliki stakleni akvarijum, u njemu nema ribica niti drugih vodenih životinja. Sigurno ste bar jednom do sada zagledali u njega dok ste čekali autobus. Naime, reč je o prvom urbanom foto-bioreaktoru u Srbiji, poznatijem kao "LIQUID 3" čiji je kreator dr Ivan Spaspojević. Kako je objašnjeno na Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu, u pitanju je "tečno drvo".

1682511879_tecnodrvo.jpg
Foto: Jutjub printskrin/UNDPSerbia
Oglas

Ovaj jedinstveni projekat u Srbiji osmišljen je upravo u našoj instituciji i sigurno je jedno od odličnih rešenja za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida u gradskog sredini kao što je srpska prestonica. Gradsko jezgro je upravo idealno mesto za ovaj jedinstveni akvarijum i tu ima najbolju namenu, a to je da pomogne u smanjenju zagađenosti vazduha u samoj jezgri grada.

Najveći problem današnjice i života u urbanim sredinama jeste akutna zagađenost vazduha protiv kojeg mora da se iznađe rešenje kako bi se problem umanjio. Upravo se alge u ovakvim akvarijumima sa vodom najbolje mogu izboriti i izaći na kraj s tim problemom koji nas godinama muči. Alge koje se nalaze u toj velikoj posudi igraju ključnu ulogu u otklanjanju problema jer su zahvaljujući njihovoj aktivnosti obezbeđeni idealni uslovi da se živi svet oko nas obnavlja.

@cysecor.official

 

♬ original sound - Cysecor

One imaju odlučujuću ulogu u proizvodnji goriva, hemijskih supstanci, hrane, te je iz tog razloga njihova upotreba u biotehnološkim istraživanjima veoma značajna. Interesantno je da su u projekat uključene jednoćelijske slatkovodne alge koje postoje u stajaćim vodama poput jezera i bara širom Srbije.

Sistem ne zahteva posebno održavanje. Naime, dovoljno je na mesec i po dana ukloniti biomasu nastalu deljenjem algi, koja može da se koriti kao odlično đubrivo, sipati novu vodu i minerale, i alge nastavljaju da rastu beskonačno, kažu na Institutu. Ovaj projekat ima za cilj da popularizuje i raširi primenu mikroalgi u Srbiji, jer se one mogu koristiti u prečišćavanju otpadnih voda, kao kompost za zelene površine, za proizvodnju biomase i biogoriva, kao i za prečišćavanje vazduha od izduvnih gasova iz fabrika i zagušenosti vazduha izazvanog gustim saobraćajem.

LIQUID 3" je nagrađen kao jedno od 11 najboljih inovativnih i klimatski pametnih rešenja u okviru projekta "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene", koji Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Opština Stari grad je kao partner u realizaciji projekta obezbedila lokaciju i dozvole za postavljanje sistema, preneo je RTS.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas