Oglas
· · Komentari: 0
Bulpap karabin Haj Point

"Ružno pače" u novom ruhu

Prateći trendove našeg doba, razvojni tim ambiciozne američke kompanije tržištu je ponudio redizajnirani karabin u pištoljskim kalibrima

1593176673_Hi-Point.jpg
Hi-Point Foto: Oleg VOLK
Oglas

Zahvaljujući činjenici da su Sjedinjene Američke Države svet za sebe u oružarskom smislu, tamošnji proizvođači se većim delom orijentišu ka takozvanom civilnom tržištu, jer je količina prodatog oružja na godišnjem nivou zaista impresivna. Čak i fabrike najvećeg renomea dolaze u situaciju potpunog bankrota, ukoliko su opredeljene isključivo za "velike državne narudžbine". 

Dizajneri iz HTA osmislili su nadogradnju nazvanu MBS95 kojom se pištolji HP 995 pretvaraju u lagani poluautomatski karabin, Foto: Oleg VOLK

Pročitajte još: Dug put do savršenstva

Poznata je sklonost mnoštva Amerikanaca da standardno "civilno" oružje u svom posedu, kupovinom izmenjivih delova pretvaraju u naprave vizuelno zastrašujućeg izgleda, poput taktičkog arsenala koje koriste vojno-policijske jedinice posebne namene. Fabrika "Haj Tauer Armori" iz savezne države Minesota, ponudila je bulpap sklop za jeftine pištolje Haj-Point, čime se oni pretvaraju u vrlo interesantne mini-karabine poboljšanih svojstava.

Američko tržište oduševljeno

 Pored uobičajenog štitinika obarača sa njegove prednje strane nalazi se dodatni insert većih dimenzija koji liči na rešenje, kao kod austrijskog Štajer AUG, Foto: Oleg VOLK

Od osnivanja 1995. godine, HP je na američkom tržištu prodao čak 750.000 pištolja jednostavne konstrukcije i u više kalibara. Ovo je količina o kojoj mogu samo da maštaju i najznačajnije svetske firme, a glavni adut im je bila krajnje pojednostavljena konstrukcija i ekstremno niska cena. Uvidevši potencijal za proširenje takve platforme, dizajneri iz "Haj Tauer Armori" su osmislili nadogradnju nazvanu MBS95, kojom se uprošćeni pištolji HP Model 995  pretvaraju u lagani poluautomatski karabin nalik italijanskom Beretta Storm. Ponuđene su verzije za kalibre .380 ACP, 9x19 mm, .40 S&W, 10 mm Auto i .45 ACP i zahvaljujući maloj ceni osnovnih pištolja, ovo se prosečnom američkom kupcu nameće kao atraktivan izbor.

Nepunih 500 dolara koštaju osnovni model HP pištolja 9x19 mm i MBS95 nadogradnja, Foto: Oleg VOLK

Ma koliko na prvi pogled delovalo besmisleno posedovati nešto ovog tipa u našim uslovima, prvi kupci u SAD su oduševljeni, jer čak i u najslabijem kalibru .380 ACP vešt strelac može da ostvari grupu od deset metaka sa srednjim pogotkom od jednog inča na udaljenosti od 25 jardi. Istina, taj rezultat je ostvaren s refleksnim nišanom bez uvećanja, ali svakako govori o potencijalu takve platforme. Na prvi pogled, kao ozbiljan nedostatak deluje obavezna upotreba tipskog alata prilikom rasklapanja. Amerikancima to ne smeta, očigledno.

 Okvir je kapaciteta 10 metaka u svim kalibrima, smešten u rukohvatu, Foto: Oleg VOLK

Neuporedivo više sugestija je bazirano na oblik gornje strane usadnika u zoni otvora za ekstrakciju čaura, jer udarac zatvarača u povratnom kretanju prenosi vibracije direktno na obraz strelca. To se može rešiti nekim od "after-market" inserata koji se nude u specijalizovanim radnjama, a verovatno će se uskoro pojaviti i fabrička verzija s drugačije rešenim tim delom sklopa.

Idealan za službe obezbeđenja

Najbitniji kvalitativni pomak bullpup konfiguracije Haj Tauer Armori MBS95 ostvaren je u gabaritima oružja, jer se od 82 cm ukupne dužine prethodnog modela 995 došlo do samo 66 cm ove konfiguracije. Osim toga, pomereno težište je doprinelo sasvim drugačijem balansu, tako da je moguće obavljati većinu manipulativnih radnji jednoručnim prihvatom. Proizvođač deklarativno tvrdi kako je to dodatni kvalitet u slučaju potrebe otvaranja vrata, uklanjanja prepreka, upotrebe komunikacionih uređaja ili eventualnog ranjavanja.

Okvir je kapaciteta 10 metaka u svim kalibrima, smešten u rukohvatu, a opciono se nude okviri koji primaju više municije. Nakon što je prodato preko 10.000 kompleta za nadogradnju High Tower Armory MBS95 bullpup stock, fabrika je najavila investiciju u proizvodnju okvira kapaciteta 25 ili 30 metaka.

Na testu relevantnih kritičara

Sigurnosni sistem je dvojak. S leve strane sanduka je zadržana poluga sa Modela 995, a pridodata je i rotaciona komanda iznad obarača, koja je slična onoj na FN P90. Mehanizam obarača je neobično rešen, s oprugom koja obuhvata zadnji kraj okidača. To omogućava mekan hod, neposredno pre jasno definisane tačke okidanja, što rezultira opisanom visokom preciznošću. Novinari specijalizovanih revija su isprobali ovaj novitet i u režimu vrlo brze paljbe, uputivši sugestiju kako tzv. reset okidača nije najsrećnije rešen, jer je nužno otpustiti obarač do krajnje prednje tačke nakon opaljenja, te tako omogućiti sledeći hitac.

Vertikalna ručica u prednjoj donjoj zoni usadnika doprinosi da su trzaj i vertikalni odskok zanemarivi,  Foto: Oleg VOLK

Slično kao i na revolverima dvostruke akcije, ovo samo iziskuje određeno privikavanje. To se pokazalo i kada su angažovali mete u vidu metalnih gongova prečnika 15 cm na daljini od pet metara, jer su svi prisutni strelci mehaničkim nišanima iz stojećeg stava, bez posebnog napora pogađali doslovno svakim metkom.

Trzaj i vertikalni odskok su zanemarivi, a mehanički nišani su preklopnog tipa, vrlo jasni i podesivi u skladu s daljinama na kojim se može koristiti oružje u pištoljskom kalibru i s cevi dužine 440 mm. 

Izvući maksimum iz municije 

Improvizovano strelište na otvorenom prostoru i poveća količina municije će, u srazmerno kratkom vremenskom roku, doprineti da korisnik ovlada tačnim i preciznim angažovanjem ciljeva sve do udaljenosti od stotinak koraka. Najvažnija karakteristika koja ovakve naprave čini atraktivnim je pokušaj da se od standardne pištoljske municije izvuče njen puni potencijal. Automati u kalibrima 9x19 i 7,62x25 mm, sa dejstvom zatvarača iz zadnjeg položaja su omogućavali da se jedinačnom paljbom pogađaju grudne mete, čak i na krajnjoj odabranoj udaljenosti. Pošto "High Tower Armory" sklop funkcioniše tako što se pred opaljenje zatvarač nalazi u prednjem položaju, eliminisan je trzaj prilikom kretanja zatvarača pred opaljenje, što rezultira stabilnijom nišanskom linijom i posledično - višom preciznošću.

Pomereno težište je doprinelo sasvim drugačijem balansu tako da je moguće obavljati većinu manipulativnih radnji jednoručnim prihvatom, Foto: Oleg VOLK

Izgled koji plaši

Upadni timovi policije širom sveta su godinama unazad isprobavali različita oružja, jer se deluje u skučenom prostoru s malo mogućnosti manipulacije, opasnost od rikošeta i probijanja zidova ograničava primenjeni kalibar, a otvaranje paljbe u zatvorenoj prostoriji uvek povlači rizik oštećenja sluha. pripadnici službi obezbeđenja banaka i drugih finansijskih organizacija su u većini zemalja Evrope drastično ograničeni strogim propisima, kada, kako i da li, uopšte smeju da upotrebe svoje kratkocevno oružje u slučaju napada. S obzirom na to da im ono uglavnom i služi kao sredstvo odvraćanja, potencijalni napadač s kriminalnim tendencijama će sigurno dobro razmisliti pre nego što se odluči da izvrši atak na objekat koji obezbeđuju lica koja o ramenu nose oružje zastrašujućeg izgleda. 

Pročitajte još: "DOGOVORENO ORUŽJE": Nova ruska puška izazvala veliko interesovanje javnosti (FOTO)

"Ramboidi iz fotelje", pasionirani preperi, obožavaoci akcionih i naučnofantastičnih kinematografskih ostvarenja, ali i militaristi svake vrste će prigrliti mogućnost da u svom posedu imaju oružje koje mogu s ponosom da pokazuju istomišljenicima. Upravo njima je po svoj prilici namenjen MBS95. 

Milan MILANOVIĆ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas