· · Komentari: 0

Dobro razmislite sledeći put: Da li bi odrasle mačke smele da piju MLEKO?

Ako ste u dilemi, pročitajte odgovor na ovo pitanje u nastavku

1686146234_shutterstock_519850741.jpg
Foto: Shutterstock

Mačke, kao i mnoge druge vrste, konzumiraju majčino mleko u ranim fazama svog života. Međutim, možda dajete svom ljubimcu nešto što mu zapravo nije potrebno.

Nakon što se rode, mačići sisaju majku mačku sve dok se ne odbiju od sise u periodu od četiri do šest nedelja. Nakon tog perioda, kada se uvodi druga hrana, sposobnost mačića da vare laktozu, šećer prisutan u mleku, smanjuje se, zbog čega im nije potrebno davati mleko.

Verovanje da je mleko (ne od njihove majke) dobro za mačke i da im je neophodno popularan je mit koji veterinarska struka stalno razotkriva. Iako će mačke možda ceniti gest kada im sipate mleko i popiti ga do poslednje kapi, to ne znači da je mleko dobro za njih. Zapravo, takvo postupanje može imati ozbiljne negativne posledice po njihovo zdravlje.

Jedini izuzetak je situacija kada pronađete novorođeno mače koje je iz nekog razloga odvojeno od majke. U tom slučaju, koje mleko trebate pružiti mačetu? Ako ne možete pronaći mačku koja može da ga doji, preporučuje se kupovina specifičnog mačijeg mleka, iako nikakvo veštačko mleko neće biti jednako majčinom mleku.

U svakom slučaju, treba apsolutno izbegavati davanje kravljeg mleka, bilo da je obrano ili razblaženo vodom.

Neki veterinari predlažu kozje mleko kao alternativu, jer se smatra da je lakše svarljivo, dok drugi smatraju da je ono potpuno neprikladno za ishranu mačaka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.