Oglas
· · Komentari: 0
KRPELJI

Kako zaštititi psa od UJEDA KRPELJA i šta ako ipak dođe do toga?

Krpelji su prenosioci više oboljenja pasa koja mogu imati teške simptome, pa čak i uzrokovati smrt.

1619785900_animal-4907434_1920.jpg
FOTO: pixabay
Oglas

Krpelji uspevaju oko vlažne vegetacije, poput visokih trava, niskog grmlja i drveća i gomile mrtvog lišća ili sečene trave. Ako kućni ljubimac provodi vreme u oblastima u kojima žive krpelji, krpelji se mogu zakačiti za kućnog ljubimca. 

Pročitajte još: IDEALAN kućni ljubimac za ljude koji nemaju mnogo vremena - Afrički patuljasti JEŽ! (VIDEO)

Tri oboljenja koja se najčešće javljaju u vezi sa krpeljima su: Lajmska bolest, Babezioza (krpeljska groznica) i Anaplazmoza. Ukoliko se na vreme primeti i odstrani krpelj, nema većih posledica od njegovog ujeda. Važno je napomenuti to da nije svaki krpelj zarazan, ali ipak je bolje da preduzmete mere predostrožnosti.

Kako zaštititi svog ljubimca

Držite vašeg psa podalje od guste i visoke vegetacije.

Ukoliko provodi vreme napolju, poprskajte ga nekim sredstvom koje odbija insekte. Ovo uz preporuku vašeg veterinara.

Obavezno pregedajte vašeg psa, a naročito trbuh, uši i ispod repa.

Kad se vaš ljubimac vrati u kuću, proverite da li ima krpelja. Krpelji su vrlo mali i tamne boje. Obucite gumene rukavice i pažljivo prođite kroz dlaku vašeg ljubimca od glave do šape. Obavezno proverite trbuh, unutar ušiju, ispod repa i unutar pregiba kože.

Šta ako je vašeg psa ujeo krpelj

Ako i pored mera prevencije ipak nađete krpelja na svom psu, najbolje je da se obratite veterinaru. Ukoliko to nije moguće, možete i sami ukloniti krpelja. 

Nipošto nemojte polivati krpelja benzinom, uljem ili nekom drugom tečnošću. To može izazvati da krpelj povrati stomačni sadržaj i na taj način zarazi vašeg psa.

Nisu svi krpelji zarazni, ali bi bilo dobro da odstranjenog krpelja odnesete kod veterinara.

Ukoliko veterinar nije u blizini, pokušajte sami da izvadite krpelja. To ćete uraditi tako što ćete pincetu gurnuti između glave krpelja i kože vašeg ljubimca i sigurnim pokretom povući na gore. Nemojte uvrtati pincetu. 

Pročitajte još: Kada nas ljubimci TUŽNO gledaju, oni samo žele da privuku našu PAŽNJU i to rade SVESNO

Nakon vađenja, prebrišite mesto ujeda alkoholom. 

Ukoliko je krpelj ostao živ, možete ga odneti veterinaru da utvrdi da li je bio zarazan.

Nakon vađenja 7-14 proveravajte mesto ujeda i pratite da li je došlo do nekih promena na koži vašeg psa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas