· · Komentari: 0

Ako perete kosu jednom SEDMIČNO ovo morate da znate: Stručnjak objasnio šta se sve dešava sa kosom i kožom glave

Pranje kose jednom nedeljno ima svoje prednosti, ali i mane

1678006599_pranje-kose.jpg
Foto: Shutterstock

Dr Stiven Lajn, specijalista kozmetičke medicine i predstavnik Američkog kozmetičkog udruženja, ističe da pranje kose jednom nedeljno može da ima svoje prednosti, ali i mane, a evo od čega zavisi da li je to dobro za vas ili ne.

- Uopšte govoreći, najbolje je da slušate svoju kosu i kožu glave i perete je po potrebi. Za nekog je to svaki dan, a za druge može da bude jednom u sedam dana - objašnjava on za portal "Best Life".

Prirodna ulja nahraniće vašu kosu

Lajn objašnjava da je prva stvar koju ćete verovatno primetiti ako ne operete kosu nedelju dana veća količina ulja u kosi.

- Vaš skalp ima šansu da proizvode svoja prirodna ulja, kada ne perete kosu svaki dan. Ova ulja, kao što je sebum, mogu da hidriraju i neguju vašu kosu, te da je čine zdravom i sjajnom - kaže on.

Kao rezultat toga verovatno ćete primetiti neke promene u teksturi kose. "Za one sa kovrdžavom ili talasastom kso,. suzdržavanje od čestog pranja može da doprinese poboljšanju njihove prirodne tekstura. Prirodna ulja mogu da pomognu u definisanju kovrdža, što dovodi do živahnijeg izgleda", dodaje ovaj stručnjak i upozorava da je sa onim ženama koje imaju masnu kožu glave ovo greška - ređe pranje učiniće da njihova kosa izgleda masno i prljavo.

Vaša dlaka mogla bi da postane jača i otpornija

Kosa može da se ošteti iz više razloga - prečesto stilizovanje, prekomerna upotreba proizvoda poput fena i prese, loša ishrana, stres... Lajn kaže da je često pranje kose još jedan u nizu faktora koji doprinose lomljenju i oštećenju kose.

- Prečesto pranje definitivno može da doprinese da kosa ne prozvodi prirodna ulja, što ej čini suvom i sklonom lomljenju. Ređim pranjem kose dozvoljavate joj da zadrži više svojih prirodnih ulja, što može da da pomogne u sprečavanju lomljenja i u jačanju dlake - ističe on.

Ako koristite proizvode za stilizovanje, ređe pranje nije preporučljivo

Ređe pranje kose moglo bi da ide u korist onima koji ne posežu često za proizvodima za stilizovanje, ali ukoliko je suprotno ipak se preporučuje češće pranje.

- Ako koristite proizvode kao što su gel, pena, sprej ili lak za kosu pranje kose jednom u nedelju dana moglo bi da dovede do nagomilavanja proizvoda na glavi i kosi. To može da oteža vašu kosu, učini je beživotnom i dosadnom - objašnjava ovaj američki stručnjak.

Ovaj stručnjak dodaje i da ako često koristite ovakve proizvode, obavezno u svoju rutinu nege uvrstite šampon za dubinsko pranje kako bi temeljno uklonili sve nečistoće.

Koža glave mogla bi da postane iziritirana

Iako pranje kose jednom u nedelju dana definitivno ima nekih prednosti, za mnogo žena moglo bi da rezultira nekim neprijatnim posledicama.

- Ako dugo ne operete kosu, to može da dovede do nakupljanja prljavštine i mrtvih ćelija kože na glavi. To dalje dovodi do svraba, perutanja i iritacije temena, što može da bude neprijatno, ali i da deluje neugledno.Može doći i do lošeg mirisa - upozorava dr Lajn.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.