· · Komentari: 0
nega

Čest problem kože tokom zime: Kako sprečiti PERUTANJE

Uzroci perutanja kože su različiti, a često je udruženo i više njih.

1605088565_Depositphotos_52588271_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Dokle god ne otkrijemo šta je to zbog čega je naša koža suva i sklona perutanju, losioni i hidratantne kreme neće nam rešiti problem, već će samo ublažiti postojeće simptome.

Perutanje kože utiče na to da se osećamo nelagodno. Ovaj neprijatni proces često je propraćen i svrabom, koji sve dodatno otežava. Češanje dovodi do stvaranja ranica na površini kože, što olakšava i prodiranje bakterija u naš organizam.

Pročitajte još: Tri fantastična TRIKA za mlađu, zdraviju i lepšu kožu

– Ako ste ikada imali osip ili alergijsku reakciju, prirodno je da imate osećaj da vam je koža istanjena u narednih tridesetak dana. Da, upravo je toliko vremena potrebno da se zaštitna barijera kože potpuno obnovi – kaže dermatolog Rita Linkner.

Foto: Deposit

Jedan od najčešćih uzroka perutanja kože jeste njeno preterano izlaganje suncu (opekotine od sunca). Ovo je posledica prirodnog mehanizma našeg tela koje uklanja odumrle ćelije nastojeći da što pre podmladi epiderm (površinski sloj kože). Ukoliko posegnemo za kremom kako bismo ublažili crvenilo, možemo napraviti još veći problem. Može doći do alergijske reakcije zato što je koža već iritirana. Doktorka Linkner, upravo iz tog razloga, za tretiranje opekotina preporučuje korišćenje preparata koji sadrže cink.

Preporučuje se korišćenje preparata koji sadrže cink.

Promenite navike i perutanje kože će postati prošlost

Kožu isušuju i štetne navike, poput preterane konzumacije duvana i alkohola. Atmosferske prilike i visoka koncentracija toksičnih isparenja zapušavaju pore i samim tim otežavaju koži da diše.

Pročitajte još: Hidratacija i još četiri koraka: Kako da negujete SUVU KOŽU tokom hladnih dana

Svu nečistoću koja se nalazi na koži možemo ukloniti pomoću pilinga. Na taj način, povećaćemo apsorpciju hranljivih sastojaka iz preparata koje nanosimo nakon čišćenja lica i tela. Naravno, piling ne treba raditi suviše često, jer ćemo u tom slučaju postići kontraefekat (kožu ćemo preterano isušiti). Dovoljno je da piling uradimo jednom u nedelju dana.

Foto; Deposit

Kada uklonimo izumrle ćelije, nanosimo hidratantnu kremu ili losion kako bismo stvorili zaštitnu barijeru između kože i spoljašnjih faktora. Preparati s kokosovim uljem pogodni su za negu kože sklone perutanju. Savet plus: Kupovinom putnog pakovanja proizvoda koji nam odgovara, u svakom trenutku ćemo moći da osvežimo svoju kožu. Mislite o tome!

Piling ne treba raditi suviše često.

Tuširanje vrućom vodom treba izbegavati jer ona isušuje kožu. Idealna temperatura vode je ona koja je mlaka. Ovlaživač vazduha u stanu ili kancelariji treba držati tokom cele godine, a ne samo zimi. Takođe, korišćenjem klima-uređaja vazduh u prostoriji postaje manje vlažan, što se loše odražava na stanje kože.

Pročitajte još: Dermatolog objašnjava zašto LICE NE TREBA PRATI TOKOM TUŠIRANJA: Ovo nismo znali

Korišćenje neadekvatnih kozmetičkih preparata može doneti više štete nego koristi. Agresivnu kozmetiku koja sadrži veštačke mirise i boje treba zameniti hipoalergenim proizvodima. Oni neće dovesti do upale i iritacije, a obezbediće hidrataciju. Osobe koje imaju psorijazu ili su sklone ekcemima preparate za negu kože treba da odrede u dogovoru s dermatologom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.