· · Komentari: 0
nega

Kako da se rešite ZANOKTICA tokom hladnijeg vremena?

Kao i o svemu, tako i o noktima morate redovno da brinete.

1601802286_Depositphotos_238119126_s-2019.jpg
Foto: Deposit

U slučaju da imate problem sa zanokticama, donosimo rešenje.

Šta su zanoktice?

Zanoktice mogu biti dosadan i uporan problem. One su, pre svega, upalni proces koji se nalazi na korenu nokta. Kada tanka koža koja prekriva koren nokta naglo počne da puca, nastaju zanoktice. Pucanje kožice se javlja zato što nokat raste mnogo brže nego koža, pa onda dolazi do njenog razvlačenja. Ona, samim tim, puca i stvaraju se ranice.

Pročitajte još: Umesto kolača - NAPARAVITE MASKU ZA LICE, evo recepta!

Osim što su estetski neprivlačne, ove ranice mogu biti izuzetno bolne. Koža oko noktiju može da otekne, da se zacrveni, pa čak i da prokrvari, a ukoliko upala ne počne da se leči na vreme, može da se proširi pod sam nokat i da boli još više.

Foto: Deposit

Kako zanoktice nastaju?

Najčešći uzrok za pojavu zanoktica je suva koža, ali razlog nekada mogu biti i nepravilan manikir, razna hemijska sredstva, pa čak i nedostatak minerala i vitamina kao što su kalcijum i gvožđe.

Zbog suvog i hladnog vazduha, najčešće se javljaju u zimskom periodu. Koža oko noktiju je tanka i osetljiva, tako da je prevencija nastanka zanoktica jako važna.

Mažite svakodnedno kožu oko noktiju, kako biste joj osigurali neophodnu elestičnost.

Osim kreme, možete mazati i ulja koja možete kupiti, ali ih možete napraviti i kod kuće.

Recept za domaće ulje:

  •  2 kašike maslinovog ulja,
  •  1 kašika kokosovog ulja,
  •  1 kašikica ulja vitamina E,
  • 2 kapi eteričnog ulja lavande,
  • 2 kapi eteričnog ulja limuna.

Pročitajte još: Hladnije je vreme, NEGUJTE USNE: Napravite DOMAĆI BALZAM

Priprema:

Kokosovo i maslinovo ulje ugrejte na blagoj vatri, a zatim dodajte vitamin E i esencijalne kapi ulja, pa zajedno pomešajte. Sve prelijte, pa u tu činiju potopite nokte. Ulje treba da bude toplo. Smesu lagano umasiraje u nokte i ostavite ulje na noktima sve dok se ne ohladi. Nakon toga ih obrišite čistom krpom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.