· · Komentari: 0
lice

Kako način spavanja utiče na NASTAJANJE BORA? Šta je dobro, a šta ipak ne?

Mogući uzrok jeste način na koji spavate, tj. položaj u kome spavate može da spreči da posedujete mladalački izgled kože.

1642851575_cbb012ab8f5449a2e38b27c1a01f0a3c6cba0de6.jpg
Foto: Deposit

Dokotr medicine i kozmetički lekar Konstantin Vasjukevič smatra da horizontalni položaj tela tokom spavanja pomera ravnotežu prenosa tečnosti prema gornjem delu tela:

- Dugoročne efekte ovog kontinuiranog cikličnog otoka ne treba potcenjivati. Svakodnevno širenje i kontrakcija tkiva lica opterećuje ligamentnu potporu lica. To na kraju dovodi do istezanja i opuštanja povezanih sa starijim izgledom - kaže.

Takođe, ovaj doktor je otkrio koja je najbolja poza za spavanje, a koja najgora i kako utiču na pojavu bora.

Pročitajte još: Najbolji i najgori načini da nosimo HULAHOPKE: Jedan viđamo sve više (FOTO)

Spavanje na boku

Vasjukevič smatra da spavanje na boku može dovesti do bora na dekolteu i strani lica na kojoj ležite. "Ogroman faktor starenja tokom sna su sile trenja koje nastaju trljanjem kože uz jastuk".

Spavanje na stomaku

Mnogi od nas spavaju na stomaku, ali dr Vasjukevič kaže da je to najgori položaj za spavanje. Kada spavate nagnuti napred, vaša koža se satima trlja uz jastuk, što može izazvati ciklično oticanje i pojačati linije mrštenja oko očiju i usana. Vremenom, ovo ubrzava stvaranje trajnih finih bora (posebno na čelu koje čak ni retinol ne može da izleči), nabora i sveukupno bora na licu. Pritisak vašeg lica u jastuk takođe stvara više nadutosti oko očiju jer vam glava i srce leže na istom nivou, što znači da će vam više krvi otići u lice.

Pročitajte još: Prave razlike između bronzera i rumenila: Čemu služi jedno, a čemu drugo?

Spavanje na leđima

Ležeći položaj je najbolji položaj za dužu mladost kože. Ne samo da sprečava bore zbog nedostatka trenja koje prouzrokuje bore, već takođe sprečava kožu da oseti pritisak vašeg lica dok se trlja u jastuk. "Preporučujem da spavate na leđima sa blago podignutom glavom", objašnjava doktor.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.