Oglas
· · Komentari: 0
KOSA

Koliko često treba da PEREMO KOSU? Evo šta kažu stručnjaci, objasnili šta još POGREŠNO radimo

Zaboravite na pranje kose na visokoj temperaturi - idealna je sobna, a stručnjaci veruju da joj hladnija voda pruža sjaj.

1600332773_Depositphotos_22901682_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Jednom nedeljno, svaka 3 dana, svaki drugi dan... Mišljenja o tome koliko često treba prati kosu definitivno su podeljena, a na kraju, zavise i od toga kakvu kosu ima pojedinac i koliko se brzo ona masti. Jedno je sigurno - nije dobro prati je prečesto, jer se na taj način uklanja prirodno ulje, a bitno je i to na koji način da "istrenirate" kosu da se ona sporije masti, što svakako može da bude korisno ako pripadate grupi koja kosu pere prečesto.

Čak su i mišljenja stručnjaka podeljena oko toga koliko bi se kosa često trebala prati, ali jedno je sigurno - treba da izbegavate prečesto pranje jer to dovodi do isušene i oštećene kose. Šamponi često sadrže štetne hemikalije koje preteranom upotrebom mogu da oštete kosu. 

Stručnjaci su rekli kako je svakodnevno pranje kose posebno loše za dugu kosu, dok bi kratka kosa to još mogla da podnese. Međutim, svakodnevnim pranjem kosa ostaje bez prirodnih ulja pa treba pronaći "zlatnu sredinu" s kojom će kosa biti zdrava i negovana, a mi zadovoljni njenim stanjem.

Foto: Depozit

Pročitajte još: Ovih ŠEST ZNAKOVA pokazuju STARENJE kose: Evo kako možete da joj pomognete

- Uopšteno govoreći, većina stručnjaka preporučuje pranje kose svaka dva do tri dana, ali to zavisi od tipa kose. Na primer, gusta i smeđa kosa masti se brže i trebalo bi da je perete češće, okvirno tri puta nedeljno. S druge strane, obojena i tretirana kosa može duže izdržati bez pranja, pa je ponekad dovoljno oprati je jednom nedeljno.

Na učestalost pranja kose utiče i lifestyle, odnosno vežbanje, upotreba proizvoda za stilizovanje kose, okruženje u kojem se nalazite, zagađenje iz vazduha i sl. 

Pročitajte još: Nizak ili visok - KONJSKI REP je stoji svima i skida godine

Ako ste "upali" u rutinu svakodnevnog pranja kose, stručnjaci kažu kako će biti potrebno neko vreme da se prilagodite dužim razmacima između dva pranja, jer su uljne žlezde dugo vremena bile preterano stimulisane, pa će nastaviti da proizvode sebum. 

Osim učestalosti pranja i odabira kvalitetnog šampona, na kvalitet kose utiče temperatura na kojoj peremo kosu. Vruća voda takođe može da ošteti vlasište, pa ono ostaje bez prirodnih ulja, a idealna temperatura za pranje je sobna, dok hladnija voda može pojačati njen sjaj.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas