· · Komentari: 0

Od jastučnice do vrućih kupki: Nesvesne greške zbog kojih štetimo koži, a ne tiču se samo nepravilnog korišćenja kozmetičkih preparata

Da bi naša koža što duže izgledala zategnuto i sjajno moramo promeniti mnoge navike

1664968751_kevin-laminto-LL1vA5sUs6g-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Ponekad nismo ni svesni da određenim beauty koracima, nepažnjom ili lenjošću odmažemo svojoj koži oštećujući njen izgled i zdravlje. Evo na šta treba posebno da obratite pažnju sada kada je jesen na pragu.

1. Kombinujete previše preparata

Slabi ste na kozmetiku i obožavate da isprobavate nove proizvode, zbog čega vam je ormarić u kupatilu prepun seruma, krema i pilinga raznih brendova? Imajte na umu da kombinacija nekih aktivnih sastojaka može izazvati iritacije i alergije, ali i ozbiljno oštetiti strukturu vaše kože - na primer dovesti do upale zbog preterane eksfolijacije. Manje je više, ne samo kada je reč o šminkanju, nego i o nezi kože!

2. Ne koristite kremu sa zaštitnim faktorom

Bez obzira na to da li ih osećamo na koži ili ne, sunčevi zraci i te kako utiču na izgled i starenje kože lica. Zato odaberite kremu sa zaštitnim faktorom, po mogućnosti neku bogate teksture i hidratantnu, koju ćete koristiti kao podlogu za šminkanje.

Pročitajte još: Tri stvari koje mnogi zaboravljaju prilikom korišćenja ČETKICA ZA ŠMINKU: Zbog njih imamo više štete nego koriste

3. Uživate u dugim, vrućim kupkama

Kad je napolju sivo i kišovito, nema ništa lepše od pune kade, mirisne sveće i dobre muzike. Ipak, vaša koža ne uživa u ovom ritualu poput vas. Naime, izlaganje kože visokoj temperaturi, pogotovo kad je reč o onoj osetljivoj, štetno je jer vruća voda uklanja prirodna ulja i zaštitni sloj.

4. Preterujete sa pilingom

Uklanjanje mrtvih ćelija koje kožu čine sivom i beživotnom jeste korisno, ali preterana eksfolijacija može da izazove pojačani rad lojnih žlezda (prirodni mehanizam obrane) i - efekat masne kože.

5. Zaboravljate da promenite jastučnicu

Nečistoće sa kože i kose zadržavaju se na platnu jastučnice, te mogu uticati i biti razlog razvoja infekcije, stoga se preporučuje menjati ih jednom nedeljno - preporuka je koristiti svilene. Naime, trenjem do kojeg dolazi tokom noći između kože i podloge uništava se i razbija kolagen, zbog čega nastaju bore, pa podloga treba da bude što nežnija za lice.

Pročitajte još: Sprečite lomljenje, ispucale i oštećene vlasi: Uz pomoć ovih pet saveta kosa će vam izgledati lepše i zdravije

6. Ne održavate pravilno higijenu četkica za šminkanje

Morate imati rutinu pranja četkica, i to dva puta nedeljno, kako se preporučuje. Perite ih blagim sapunom i vodom, a zatim ih osušite fenom za kosu. Nikako ih ne ostavljajte vlažne u kupatilu jer ćete tako privući bakterije koje ćete nakon toga nehotice naneti na kožu i izazvati upalu.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.