Glavna briga kod napuklih jaja je salmonela, bakterija koja može izazvati ozbiljne bolesti...
Kupili ste karton jaja, došli kući, otvorili ga i uočili pukotine na ljusci. Baciti ili iskoristiti, pitanje je koje se postavlja, a kratak odgovor je: bolje baciti nego zažaliti.
Da li je napuklo jaje sigurno za jelo zavisi od toga kako i kada je puklo, tvrde stručnjaci. Ako je ljuska pukla pre nego što ste jaja doneli kući najbolje je baciti oštećeno jaje jer su štetne bakterije možda već našle svoj put kroz ljusku.
Jaje koje je napuklo dok ste ga nosili kući ili rukovali njime možete koristiti - ali što pre nakon kupovine - i obavezno ga dobro termički obraditi. Ako jaje nije procurilo, to znači da je membrana ispod ljuske i dalje čitava. Takva jaja uglavnom su sigurna za jelo, ali ih opet treba potrošiti odmah.
Iako se jaja pakuju u zaštitne kutije, ona su krhka i lako pucaju tokom prevoza ili dok se slažu na police u prodavnici i zato je važno uvek proveriti pre kupovine da nijedno jaje u kutiji nije puklo. Glavna briga kod napuklih jaja je salmonela, bakterija koja može izazvati ozbiljne bolesti, posebno kod dece, starijih osoba, trudnica i osoba s oslabljenim imunitetom.
Korisno je znati da sveže jaje ima prozirno belance i žuto zaobljeno žumance. Kontaminirana jaja mogu biti mutna, previše tečna ili neuobičajene boje i lošeg mirisa. Starija jaja obično plutaju u vodi jer im se povećava vazdušna koma, ali ovaj test nije uvek pouzdan.