· · Komentari: 0

Najbolje boje za dnevnu sobu prema FENG SHUI disciplini: Kako da uredite prostoriju prema sistemu pet elemenata?

Feng shui je praksa zasnovana na svesnosti o tome kako možemo da promenimo energiju naših domova i tako što ćemo postati svesniji energije u našim životnim prostorima

1685882639_shutterstock_2235256225.jpg
Foto: Shutterstock

U feng shui-ju, svaka soba ima drugačije značenje i asocijacije koje se zasnivaju na njenoj svakodnevnoj upotrebi, lokaciji i njenim energetskim vezama sa određenim aspektima našeg života. Dnevne sobe služe kao mesto za povezivanje sa članovima naše porodice, kao i prostori gde dočekujemo goste. Iz feng shui perspketive dnevna soba je takođe mesto za okupljanje, pa se smatra da je velike važnosti to kako je uređena.

Boje i feng shui

Ova kineska diciplina koristi teoriju boja pet elemenata da bismo dali uvid u najbolje boje za određenu osobu i situaciju. Sistem pet elemenata potiče iz taoizma, a tu se svrstavaju zemlja, metal, voda, drvo i vatra, a svaki je povezan sa određenim vrstama energije, kao i sa određenim bojama.

Dobro je da budete svesni koje boje čine da se osećate dobro, a kojima težite. Na primer, može postojati boja koja vam se ne sviđa ili koja vam izaziva negativna sećanja, pa čak i ako je povezana sa određenom namerom koju želite da iznesete, to ne znači da je to najbolja boja za vas.

Evo nekoliko predloga za boje i objašnjenje šta one predstavljaju:

Boje elementa Zemlje

Zemlja je povezana sa smeđim, žutim i toplim zemljanim tonovima. Ove boje mogu biti posebno potporne za dnevnu sobu jer su veoma hranljive. Odnose se na stabilizaciji i pružanje udobnosti, što su svi pozitivni atributi za životni prostor.

Boje metalnih elemenata

Metal je predstavljen belim, metalik i sivim. Ovo su sjajne boje za unošenje u dnevnu sobu jer mogu upotpuniti mnoge druge boje. Na praktičnom nivou, pomažu da se više svetlosti reflektuje u prostor. Energetski, metalni element je povezan sa unošenjem više radosti u vaš život.

Boje elementa vode

Element vode je povezan sa crnom i duboko sivom ugalj nijansom. Voda je povezana sa našom mudrošću, kao i sa našim precima i društvenim vezama. Ako želite da se više povežete sa zajednicom, možete da unesete akcente crnog ili tamnog uglja da biste pozvali više kvaliteta elementa vode.

Boje drvenih elemenata

Drvo je povezano sa zelenom i plavom bojom, i povezano je sa kvalitetima rasta i vitalnosti.

Boje elementa vatre

Element vatre je predstavljen crvenom bojom, kao i veoma vatrenim ružičastim i narandžastim bojama. Povezan je sa veoma jakom, svetlom i živopisnom energijom sunca. Vatra je takođe povezana sa našom inspiracijom i načinom na koji nas vide u svetu.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.