· · Komentari: 0

Ove biljke SMANJUJU VRUĆINU u DOMU: Cveće koje najbolje rashlađuje svaku prostoriju

Rashladite se na zdrav i jednostavan način

1658824902_prudence-earl-NwBx723XaHw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Biljke ne samo što su idealna dekoracija svakog doma, one čiste vazduh i ublažavaju nepodnošljivu vrućinu. Prema studiji koju je sprovela NASA, biljke i drveće prolaze kroz proces transpiracije. Koreni biljke preuzimaju vodu i hranljive materije iz zemlje i sprovode ih do stabljike i listova.

Deo vode koji se upija kroz korenje izlazi iz biljke kroz pore ili stomate u njenim listovima. Kako ta voda isparava, toplota se ublažava i dolazi do efekta hlađenja.

Biljke koje će najviše pomoći u rashlađivanju prostorija:

1. Sansevieria (tzv. Biljka zmija)

Kako kroz ovu biljku cirkuliše visok sadržaj vode koji se transpiruje, a hladna vlaga se ispušta u okolni vazduh. Paralelno sa vodom, ispušta se i kiseonik koji održava vazduh svežim. Osim toga, ova biljka uklanja i toksine koji se nalaze u prostoriji.

Pročitajte još: 4 MUDRA TRIKA iskusnih domaćica za čišćenje kupatila

2. Fikus

Postoji pravilo da, što biljka ima više listova i što su oni veći, to se više vlage ispušta u vazduh. One sorte koje najbolje uspevaju u vlažnim sredinama, aktivno upijaju vodu kroz korenje, a zatim se preko listova oslobađaju viška vode.

3. Fikus bendžamin

Jedno je od retkih vrsta derveća koje uspeva i u zatvorenom prostoru. Ovo lisnato drvo održava vazduh hladnim i vlažnim. NJemu je potrebno i srednje osvetljenje kako bi mogao da upija sunčevu svetlost koja mu je neophodna.

4. Aglaonema

Nosi titulu jedne od najistrajnijih sobnih biljaka. Zbog visoke stope transpiracije sjajno osvežava prostoriju, a poznata je i po svojoj sposobnosti prečišćavanja toksina.

Pročitajte još: PAZITE da ne ubijete svoje biljke! Evo kada je večeras pravo vreme da zalijete svoje CVEĆE

5. Palme

Listovi palme imaju male stome koje upijaju ugljen-dioksid, a oslobađaju kiseonik. Izuzetno su dekorativne, a pored toga su i savršen način da domu date tropsku notu tokom letnjih meseci.

Bonus video:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.