· · Komentari: 0
roditeljstvo

Ako se dete PLAŠI MRAKA, postoji pet mogući rešenja za prevazilaženje straha!

Da li se vaša deca plaše mraka? Izdvajamo lake trikove da pomognete detetu da prevaziđe ovaj strah!

1608564087_Depositphotos_265886664_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Najnovija studija je pokazala da se je strah od maraka jedan od 5 najvećih strahova kod dece. Klinci strah od mraka zamišljaju kao pojavu čudovišta iz tame, pogotovo kada vide zastražujuće senke. Iako mnogi vremenom ovaj strah prevaziđu, situacija dok je on prisutan nije nimalo laka. Stoga, naučnici su izdvojili nekoliko načina koji vam mogu pomoći da smirite decu.

Slušajte svoje dete

Ukoliko vam se mališan požali da se ispod kreveta krije babaroga, nemojte odbacivati tu njegovu misao, već pogledajte. Ne samo da ćete tako ubediti dete da mu se ipak učinilo, već ćete izgraditi poverenje sa mališanom. Ozbiljno shvatite detetov strah i slušajte ga kada vam o njemu priča. Postepeno mu objašnjavajte da čudovišta i babaroge ne postoje i da je mrak normalna pojava. Uverite dete da je na sigurnom, da ste vi tu i da nema čega da se boji.

Pitajte ga zbog čega se oseća uplašeno, pokušajte da razumete njegovu brigu i razgovarajte sa njim.

Pročitajte još: Stručnjaci objasnili: Zašto je loše da ljubite decu u usta

Pohvalite svoje dete
Pozitivno razmišljanje i stav podrške mogu doprineti da vaše dete oseća sigurnost sa vaše strane i da postepeno strahovi nestanu. Trudite se da razmišljate pozitivno jer će se takve vibracije preneti na dete - budite sigurni u to! Podstaknite želju za prevazilaženjem straha u mališi i videćete rezultate. Pohvalite dete kada vidite da napreduje i podržite ga u tome.

Noćno svetlo 

Postoji mnoštvo interesantnih noćnih svetala koja mogu pomoćii detetu da se opusti i oseti sigurnim. Razne svetiljkice u obliku životinja, zvezdica mogu biti od koristi, a postoje i nalepnice koje zalepite na zid ili plafon (one blago osvetljavaju prostor). Takve svetiljkice će pomoći detetu da se kreće u toku noći (do toaleta ili do vas).

Igrajte se u mraku

Vaše dete može mrak videti kao nešto zastrašujuće i opasno, ali možete da promenite način na koji mališa vidi svoju sobu i kako se oseća u njoj . Na primer, možete da izvedete lutkarske predstave u senci, možete pokretima ruku u senci predstaviti zeku ili neki zanimljiv oblik. Tako će naučiti da svaka senka nije nužno strašilo ili babaroga (kao i da oni ne postoje), već da možda čiviluk ili neki drugi predmeti bacaju svoju senku.

Uz igrice senki dete će shvatiti da mrak nije nešto strašno, već da može da bude i zabavan.

Pročitajte još: Znaci koji upozoravaju da on ima problema sa alkoholom!

Trik od 10 sekundi

Razlog zbog kojeg se vaše dete plaši mraka možda se zapravo ne zasniva na strahu od same tame već na prelasku u nju. Kada iznenada isključite svetlo, vaše oči oslepe na nekoliko sekundi jer treba da se prilagode tami. To su sekunde kada se dete uznemiri. Postoji trik kojim možete da pokušate da pomognete detetu da se lakše prilagodi mraku. Zamolite dete da zatvori oči dok su svetla još uvek upaljena. Zatim ih isključite, stavite ruke detetu na oči i zamolite ih da broje do 10 sa vama. Kada završite, zamolite ih da otvore oči. Kada to urade, soba neće izgledati tako mračno kao pre, posebno sa noćnim svetlom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.