· · Komentari: 0
SAVETI ZA RODITELJE

Da li znate ko je bila Marija MONTESORI? Donosimo vam 10 njenih saveta za RODITELJE ako žele da im deca budu uspešna

Marija Montesori život je posvetila deci i njihovom razvoju

1623142081_Depositphotos_54962143_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

Marija Montesori je bila veliki pedagog i mnogo je pomogla da se promeni stav u vaspitavanju dece u 20. veku. Ona je osmislila Montesori metod i ceo život posvetila radu sa decom. Teško je razumeti ovaj pristup bez uvida u njen život i delo.

Pročitajte još: Zvali su ga "SVETAC iz Bajlova", bio je prosjak koji je obnovio više pravoslavnih crkava nego država

Ko je Marija Montesori?

Davne 1897.godine dr Marija Montesori je imenovani asistent pomoćnik na Psihijatrijskoj klinici u Rimu. Deo njenih dužnosti bio je da posećuje azil za „umobolne“ kako bi izdvajala pacijente koji su pogodni za kliniku. U to vreme su po azilima bila smeštena „slaboumna“ deca. Loši uslovi i način na koji su se ophodili prema deci duboko su je dirnuli, ne samo njeno srce već i njen genijalni um koji počinje da uočava pojedinosti. Posmatrajući ih kako se igraju samo sa mrvicama hleba ispod stola, dolazi do zaključka kako njihov problem nije toliko medicinski koliko pedagoški i da su ruke oruđe za razvoj mozga.

Pročitajte još: Izlečeni momak je rekao: "Spasila su me ova dva čoveka" i pokazao je na ikonu u crkvi koja je pištala

Saveti za roditelje

Poznata je po tome što je formulisala kratke ali upečatljive zapovesti za roditelje. One su sažete, ali su prepune mudrosti. Savetujemo da ih pročitate barem jednom godišnje.

Pročitajte još: Neverovatna priča o SRPSKOJ heroini: Kako je Dušanka Mandić lečila žrtve ČERNOBILA

  1. Deca uče iz onoga što ih okružuje.
  2. Ako dete često grdimo, ono uči kako da osuđuje druge.
  3. Ako dete često hvalimo, ono uči kako da ceni druge.
  4. Ako prema detetu pokazujemo neprijateljstvo, naučiće da se bije.
  5. Ako ste iskreni sa svojim detetom, on će naučiti šta znači pravednost.
  6. Ako dete često ismevate, ono postaje stidljivo.
  7. Ako se dete oseća sigurno, ono uči da veruje ljudima.
  8. Ako detetu previše često govorimo “Sram te bilo”, ono će naučiti da se uvek oseća krivim.
  9. Ako se dete često ohrabruje, ono će imati veliko samopouzdanje.
  10. Ako detetu pružite podršku, biće samouvereno.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.