Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТАЈНЕ

Излечени момак је рекао: "Спасила су ме ова два човека" и показао је на икону у цркви која је пиштала

Према легенди, у Златенцу се излечила рођака једног српског владара који је рекао да манастир злата вреди.

1618388670_2-Manastir-sa-konakom.JPG
Фото: З. Глигоријевић
Oglas

Верници који осете богочежњу, пожеле да чују тишину векова која дрема у времешним манастирским здањима. А кад их дотуку сенке успомена или мука коју не умеју да заогрну плаштом спокојства, траже утеху и спас у неком манастиру. Монаси и монахиње очитају им молитву и врате осмех на њихова лица, а многи доживе чудесна излечења.

Прочитајте још: Највећа комунистичка ТАЈНА: Ко је убио 4.000 Срба и 12 Немаца и зашто је Мустафа Голубић виђен у Смедереву?

Лековито камење
У порти манастира Златенац постоји и лековито камење којим су се од давнина лечили монаси. Преливали су га врелом водом, а потом вином. Оним што остане на камену натопили би газу и стављали на болно место. Молили су се Господу и Светим Врачима.

Један од манастира, познат по таквим излечењима је Златенац који се налази на десној обали Велике Мораве, у атару села Гложана код Свилајнца.

Монахиње враћају наду и моле се за људе.

Смерне и љубазне монахиње, које као да у својим душама оваплоћују веру свих лета Господњих од настанка овог Божијег храма, људима враћају наду и усрдно се моле за њих, а онима који заиста верују дарују спасење од разних болести и других недаћа које су их снашле.

Прочитајте још: Победио је најкрволочнију војску и потписао први мировни споразум на свету, а онда владао још 42 године!

Према легенди, у Златенцу се излечила рођака једног српског владара који је рекао да манастир злата вреди. Тако је и добио име. Чак и кад су га Турци порушили, Срби су стајали крај стуба који је једини од њега остао, палили свеће, молили се и доживели исцељење.

Мати Параскева показује оштећене иконе Фото: З. Г.

Многи су на чудесан начин оздравили. Петнаестогодишњак који је доживео саобраћајну несрећу само је један од излечених. Лекари ћупријске болнице успешно су му оперисали сломљену вилицу. "Хвала Богу и доктору", рекла је његова мајка кад су дошли да га одведу кући. "Каквом доктору?", питао ју је син и рекао да су га спасила два човека из Златенца.

Прочитајте још: Тито је знао, а видовњакиња најавила: ЗЛАТНА ВОДА у Змајеву открива Атилин гроб

Родитељи су били пресрећни што им се син опоравио, али је почело да их тишти јер се чудно понашао. Сетили су се да је помињао Златенац, али нису знали шта је то. Ишли су свуда, чак и код златара, све док им једна жена није рекла да је то манастир Златенац у Гложану - прича игуманија Параскева.

Оправио се од операције, али сталној е спомињао Златенац, па су га одвели у манастир и...
Сестра Јустина Фото: З. Г.

Родитељи су га одвели у манастир, у коме је тада старешина била почивша мати Јефимија. Кад је дошао до цркве Светих Врача Козме и Дамјана, младић је родитељима показао у њеном правцу и рекао да су га спасила "та два човека". Мати Јефимија га је упитала о коме прича. "Ено их пред црквом! Зар их не видите? Био сам с њима".

Знао је шта се налази у соби у којој никада није био!

Пошто игуманија никада није видела младића, зачуђено га је упитала где је био. Он је показао на једну собу у манастирском конаку и испричао шта се све налази у њој. Не знајући за многе ствари које је младић набројао, мати Јефимија је ушла у ту собу, претресла је и пронашла све о чему је говорио, баш на местима које је описао.

Прочитајте још: Пошто је деци обезбедио куће и станове, Дејан Миленковић из Борача је себи подигао гробницу са "гарсоњером" (ФОТО)

Верујем и добићу!
Саговорница чудесна излечења објашњава јаком вером у Бога: "Верујем и добићу". То је као кад неко крене код пријатеља да затражи нешто и зна да ће му то дати. А ако пође с нејаком вером, Бог неће моћи да му помогне.

Још веће чудо догодило се човеку коме је била заказана операција, јер је боловао од тешке болести - наставља причу мати Параскева. 

Није морала на операцију

- Дошао је са супругом, која је имала карцином дојке, да се помоле Богу. Тог тренутка сам у рукама имала књигу о Светој Петки. Рекла сам том човеку да узме књигу, да је прочита и да, колико-толико, живи као што је она живела. После извесног времена је дошао да ми каже да су обоје оздравили и да није морао на операцију - прича мати Параскева и додаје да се тај човек молио усрдно.

Миловао је књигу о Светој Параскеви

Није стигао да прочита књигу, јер је, као директор једне фирме, много радио. Ставио је књигу на радни сто и кад год би прошао поред ње, руком би помиловао њене корице на којима је био лик Свете Петке и говорио: "Света Петко, колико си лепа, толико ми помози". Кад је отишао на контролу, лекар је био у чуду. "Не знам шта си радио, не мораш ни да ми кажеш, али ниси више болестан", рекао му је. Човек се мало замислио, а онда се сетио и лекару испричао за мати Параскеву из Златенца. "Ма каква игуманија! Сто игуманија те не би спасило. Знам да си нешто радио", упорно је тврдио доктор.

Прочитајте још: Свето место Исусове смрти крије мистерију УРЕЗАНИХ КРСТОВА: Археолози коначно РЕШИЛИ историјску загонетку (ВИДЕО)

Игуманија Параскева, препуна доброте, чистоте и ведрине, која је искушеница постала са само девет година, каже да се највеће чудо догодило након поплаве у мају 2014. године. Набујала вода оштетила је цркву. Пошто није имала темељ, а зидови, прављени од песка и креча беху попуцали, црква је била склона паду.

Црква је почела да пишти и пишти...

- Дошла је сестра и рекла ми да црква пишти. Пиштала не пиштала, ништа не можемо да учинимо да бисмо јој помогли, помислила сам. "А кад се црква буде напунила народом и кад буде пала, онда ћеш знати, онда ћеш моћи", поново ми је рекла сестра. Тада сам се снуждила. Из размишљања ме је пренуо једн дечко из Гложана који ме је питао зашто сам тужна. Зато што црква пада, одговорила сам му. "Ђе смо ми, људи? Да су сви дали по хиљаду динара, црква би се обновила. Како смемо да дозволимо да падне?!", рекао је и обећао да ће нам дати 6.000 евра и да тражимо мајстора - прича мати Параскева док јој сузе натапају сваку реч.

Нова капија на улазу Фото: З. Глигоријевић

После краће паузе испричала нам је да јој је архитекта рекао да ће црква пасти за највише две недеље. А она није имала ни динара. Тада је наишао зубар Василије и обећао да ће наћи мајстора. И довео га је. Тог мајстора заболео је зуб и дошао је баш њему. Зубар је довео мајстора у манастир, овај је погледао и рекао да може да почне ако имају 7.500 евра!

Прочитајте још: Тесла је пре више од 120 година своје технологије засновао на најфундаменталнијем феномену ове реалности - ПОТЕНЦИЈАЛУ (ВИДЕО)

Монахиње
Над огреховљеним родом људским у манастиру Златенцу бдије пет монахиња и две искушнице, од којих најмлађа има само 15 година.

- Имамо, радићемо цркву - проговорило је нешто из мене. - То је само сила Божија. Сестре су ме питале знам ли шта причам, а ја сам одговорила да знам и да имамо 7.500 евра, а знала сам да немам. Рекла сам да почињемо са радовима. У том тренутку, из цркве је изашао верник кога познајем дуго година. Питала сам га да ми позајми новац и пристао је, али се потом предомислио и рекао да ће нам га поклонити.

Зубар је довео мајстора и дао 7.500 евра!

Отишао је и дошао са новцем. И, Свети Боже, почесмо да радимо цркву! Иако је снег одавно требало да падне, Бог га је задржао. Једне вечери смо је завршили, а већ сутрадан је био "смак света". И киша и снег! Велико невреме - испричала нам је мати Параскева, док су јој очи росиле сузе радоснице.

Прочитајте још: Код ње долазе ЈАВНЕ ЛИЧНОСТИ, јер Селма "салива СТРАВУ": Ако олово потамни биће проблема!

Црква се обнављала од прилога верника, општина је помогла градњу конака и прилагала кад год је требало, а помогао је и владика Игњатије. Направљена је и нова капија. Међутим, радови су премашили прилоге. Манастир још дугује за материјал, а биће потребна и средства за обнављење фресака.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas