Oglas
· · Komentari: 0

Montesori učiteljica nikada ne govori "bravo" svojim učenicima: Čime roditelji mogu da zamene stalne pohvale

Deca toliko vole da se pohvale, pogotovu kada nešto nacrtaju, naprave, imaju postignuće za koje žele priznanje

1703585257_shutterstock_1060676333.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Puni ponosa donose svoj rad učiteljici u vrtiću, roditeljima i oni im odmah kažu: Bravo, kako si to sjajno uradio! Svaka čast!”

Učiteljica u Montesori vrtiću Aleksandra Grej, na svom profilu, objašnjava, kako ona to baš nikad ne radi i da šta više, izbegava. U ovom popularnom načinu vaspitanja dece, kaže da se takve isprazne pohvale, koja su jako često trošene, na razne načine tumačene, do granice da više ni ne nose bilo kakvo značenje, preskaču, jer prosto decu ostavljaju vrlo indiferentnom. Umesto ovih praznih fraza, koristi se konstruktivna pohvala koje se fokusira na konkretan trud, zalaganje, detalje, postavljanje pitanja.

Ukoliko dete donese tek nacrtan crtež, učiteljica će pohvaliti koliko je vremena i truda uložio mališan, pitati kako se oseća sada? Kada dete poraste, možda će komentarisati koliko je bilo teško nacrtati jer se boja razlivala.. Na ovaj način deca počinju da se samosagledavaju i osećaju ponos, umesto da stalno traže potvrdu od strane odraslih. Kada usvoje ovu vrstu komunikacije, radiće ono što zaista žele da rade, ne nešto za šta će ih sigurno hvaliti, neće im biti potrebno spoljašnja validacija sopstvenih kvaliteta.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas