Oglas
· · Komentari: 0

Osobine po kojima se prepoznaju TOKSIČNI OČEVI: Odrastanje uz takvog roditelja može ostaviti posledice po dete

Američka psihoterapeutkinja smatra da toksične očeve kakakteriše nekoliko istih osobina

1692095443_shutterstock_523948333.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Vaspitanje i odnos sa roditeljima u velikoj meri utiču na formiranje detetove ličnosti. Ali psiholozi upozoravaju da odrastanje uz toksičnog oca može ostaviti ozbiljne posledice na fizičko i mentalno zdravlje mališana.

Neprimereni obrasci ponašanja se razlikuju kod ljudi, međutim postoje stvari na koje treba obratiti pažnju jer su svojstvene većini toksičnih očeva, smatra američka psihoterapeutkinja Irina Firstin.

Toksično ponašanje je način ophođenja prema drugima ljudima, a karakteriše ga kritika, kontrola, manipulacija i izazivanje osećaja krivice. Recimo, ako otac neprestano kritikuje životne izbore svog deteta, poput partnera ili partnerke ili koluta očima kada se povede razgovor o karijeri. Ukoliko je to trajni obrazac koji pamti još iz detinjstva, vrlo je moguće da je reč o toksičnom ocu, objašnjava Firstinova.

Ono što u većini slučajeva rade gotovo svi toksični očevi je izigravanje žrtve, neprestano upoređivanja deteta s braćom, sestrama ili vršnjacima, nikada ne preuzimaju krivicu za svoje postupke, skloni su emotivnim manipulacijama, viču ili fizički kažnjavaju dete, nemaju empatiju, ne poštuju detetove granice, očekuju da ono bude savršeno u svim segmentima života. I nikada nisu zadovoljni onim što njihovo dete uradi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas