Oglas
· · Komentari: 0
RUČAK

SAVETI ZA RODITELJE: 10 pravila dobrog ručka za dete

Problemi sa uzimanjem hrane u detinjstvu vrlo su česti i postoje kod svakog desetog deteta. Obično je problem deo odrastanja i nestaje kada dete sazri.

1619807115_Depositphotos_11879340_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Međutim, trajni problemi mogu biti povezani sa stresovima u porodičnom životu.

Odbijanje hrane često je način na koji mlađa deca pokušavaju da potvrde svoju nezavisnost, a problem je ozbiljan samo ako utiče na normalan rast i telesnu težinu.

Emotivna uzbuđenja

Starija deca mogu odbijati hranu zbog emotivnih uznemirenja i u teškim slučajevima kao što je neurotski gubitak apetita, posebno kod devojčica.

Pročitajte još: ZEC od toalet papira, zašto da ne? Trebaju vam samo još VEČERNJE Novosti i zabava nek počne

Gubitak apetita često se javlja tokom bolesti u detinjstvu.

U školskom uzrastu svako četvrto dete probirljivo je u vezi s jelom. Probirljivo dete želi da jede samo određenu vrstu hrane, ali problemi sa hranom retko nastaju, osim ako detetov izbor hrane nije previše sužen.

Dete je zaokupljeno raznim aktivnostima i često "nema vremena da jede", niti ima interesa za jelo.

Sukob sa detetom

Nestalnost apetita, količine pojedenog, preferiranje određenih vrsta hrane kod deteta nije teškoća, nego je normalna pojava i roditelji treba da je prihvate.

Pročitajte još: Kako izabrati idealnu obuću za decu: Najbolje je da hoda boso - MIT ili ISTINA?

Problem nastaje ako hranjenje, umesto ugodnog osećaja utoljavanja gladi, postaje razlog sukoba deteta i roditelja. Nije neobično da dete samo izazove povraćanje, ako je bilo prisiljeno da pojede količinu hrane ili vrstu koju ne želi.

Šta je rešenje?

1. Hranjenje treba da bude ugodan dnevni događaj, a ne prisila.

2. Poštovati detetovu samostalnost u hranjenju.

3. Jesti uvek u isto vreme u prijatnom ambijentu, bez televizije i igračaka.

4. Služiti male porcije. Uvek možete dva puta da sipate. Ne siliti dete da pojede sve iz tanjira kada nije gladno.

5. Ne treba hranom ni kažnjavati ni nagrađivati dete.

6. Deci do 12 meseci ukinuti sokove, a starijoj dati samo 120 mililitara soka dnevno.

7. Obrok ne sme da traje više od 20 minuta.

8. Ukinuti grickalice i ne voditi se time "da bar nešto pojede".

9. Ne davati česte užine, niti previše tečnosti između obroka.

10. Budite maštoviti u pripremanju obroka.

Pročitajte još: Nekada je detetu potrebno da kažete NE: Evo koja dobra to donosi

VAŽNO

Kada dete nauči šta je glad, a šta sitost, za nekoliko meseci će normalno prihvatiti obroke. Najveće greške roditelja su stalno tutkanje hrane, grickalica i davanje velike količine sokova.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas