Oglas
· · Komentari: 0

Studije pokazuju da muževi VIŠE STRESIRAJU SVOJE ŽENE nego DECA: A razlozi nisu varanje ili zlostavljanje

Udate žene doživljavaju više stresa od neudatih žena. One nose težak teret: posao, roditeljstvo i brak na svojim leđima

1652803301_family-g88d7ba244_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Nije iznenađenje da žene pod stresom češće doživljavaju glavobolje, umor i bes. Osim toga, roditeljstvo je takođe stresno. Iznenađujuće, muževi doprinose stresu žena više nego deca. Prema studiji , 46% žena kaže da im deca stvaraju manje stresa od muževa i da su u pitanju neke svakodnevne stvari koje mogu biti vrlo frustrirajuće. 

Pročitajte još: Stručnjak otkriva tri saveta za podizanje SAMOPOUZDANE DECE prateći stilove roditeljstva najstarijih svetskih kultura

Evo šta su žene otkrile tokom ove studije: 

Muž se ponaša kao dodatno dete

Istina je da se muškarci ponašaju kao deca sve dok ne napune 43 godine, prema nekim istraživanjima.. To se ispoljava ne samo u njihovom neozbiljnom odnosu prema nekim pitanjima i ponašanju, već iu interakciji sa decom. „Sedmogodišnjak će biti 7-godišnjak. Ali 35-godišnjak koji se ponaša kao sedmogodišnjak je stresniji jer bi trebalo da zna bolje“, rekala je jedna od ispitanika tokom ovog istraživanja. Najčešće se tate zabavljaju sa svojom decom. Kao posledica toga, očevi se doživljava kao prijatelj i saučesnik u zabavnim idejama i igrama, kao osoba koji sve dozvoljava. Majke se više bave pitanjima koja se odnose na vaspitanje, disciplinu, zdravlje i obrazovni razvoj deteta. Žene više prate dnevnu rutinu dece, daju im uputstva i zabranjuju mnoge smicalice. Mame su zauzvrat  'loš policajac'. To utiče na njihov odnos sa decom i može dovesti do sukoba između samih roditelja.
Rešenje:
Bolje je držati se jedinstva . Ako jedan roditelj nešto zabrani detetu, onda drugi treba da podrži ovu odluku. Neophodno je zajednički delovati i dogovarati se o zabranama i dozvolama koje se nameću svojoj deci. Takođe je ključno  ravnopravno podeliti odgovornost za svakodnevnu brigu o deci. Dete ne može samostalno da se učlani u plivački tim, da bira vitamine i zakaže pregled kod lekara, ali mogu tata i mama. 

Kućni poslovi koje samo žena radi 

Studija je pokazala da jedna od pet mama kaže da je nedostatak pomoći od strane supružnika glavni izvor svakodnevnog stresa. Žene provode više vremena baveći se kućnim poslovima, dok muževi provode više vremena opuštajući se. Dužnosti žena uključuju ne samo kuvanje i čišćenje, već i plaćanje računa, odlazak u kupovinu i planiranje budžeta. Ove aktivnosti su veoma važne za strukturu podrške porodice, ali mogu postati vremenom zadatak samo za jednu osobu. Ako se žena sama brine o domaćinstvu, njen stres se povećava.
Rešenje:
Najjednostavniji i najočigledniji odgovor je da muž može pomoći svojoj ženi u kućnim poslovima. Jednako podeljene kućne obaveze su jedan od glavnih osnova za uspešan brak. Oba supružnika treba da cene napore ovog drugog. Svaki rad je vredan, čak i ako ne donosi prihod. Ako su poslovi podeljeni na pola, oni će se obaviti brže, a preostalo vreme možete da provedete jedni sa drugima.

Žena se oseća krivom i nema slobodnog vremena

Uzimajući u obzir sve gore opisane obaveze supruge, one se mogu osećati kao da nemaju slobodnog vremena. Pogotovo ako i one rade puno radno vreme. Uveče, posle posla, treba da obrate pažnju na svakog člana porodice i obavljaju sve kućne poslove . Ovaj osećaj dovodi do vremenskog stresa . Žene se trude da sve urade u predviđena 24 sata, ali zbog žurbe ponekad se mogu desiti greške. Odgovornost za decu, muža i domaćinstvo leži na ženi i ona se može osećati krivom kada nešto krene naopako . Stres može biti uzrokovan krivicom. Jedna osoba koja je ispitana tokom studije je rekla: „Osećam se kao da sam shvatila mnogo o roditeljstvu bez doprinosa mog muža. Ovo me stresira, jer kada nešto krene naopako, ja sam kriva za sve.”
Rešenje:
Da žena ne bi bila pod stresom zbog nedostatka vremena i da ima stalan osećaj krivice, muž može sa njom da podeli ne samo kućne poslove i brigu o deci, već i odgovornost za porodicu u celini. Postoje 2 odrasle osobe, a ne samo jedna žena. Kada supružnici razgovaraju o problemima, zajedno donose odluke i oboje su odgovorni za njih, to im pomaže da se ujedine i reše mnoge probleme. Žene mogu razviti svoje veštine upravljanja svojim vremenom. Zapamtite da stres može dovesti do razvoda i negativno uticati na zdravlje. Zbog toga je važno da date sve od sebe da stvorite manje stresa u životu vaše voljene porodice.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas