Oglas
· · Komentari: 0

Ove biljke ne uspevaju zajedno: Evo zašto bi trebalo da ih razdvojite

Neke bilje ne bi trebalo da budu blizu jedna drugoj

1695022020_shutterstock_1702858801.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Sobne biljke su divan dodatak svakom domu jer ulepšavaju prostor, poboljšavaju kvalitet vazduha i približavaju prirodu. Međutim, suočavamo se sa mnogim izazovima u uzgoju i nezi ovih biljaka. Uprkos našim najboljim namerama, neke sobne biljke jednostavno ne rade onako kako bismo želeli.

Neki ljubitelji biljaka mogu se čak naći u nedoumici kada biljka koja treba da bude lepa i zdrava odjednom počne da vene ili gubi listove. Da li je kriva nepravilna nega? Ne. Neke biljke se jednostavno ne podnose. Dešava se da se neke od ovih biljaka takmiče za svetlost i vlagu, da tako kažem, uništavajući svoje 'komšije'. Pravilna kombinacija i održavanje biljaka u stanu je od suštinskog značaja za njihov razvoj.

Biljke koje nikada ne bi trebalo da stoje zajedno:

1. Fikus i kaktus

Fikusi su poznati po velikoj potrebi za vlagom i svetlošću, dok su kaktusisukulenti koji preživljavaju uz minimalno zalivanje. Ako postavite takav par jedan pored drugog, fikus može početi da se takmiči sa kaktusom za vlagu i svetlost, a kaktus neće tolerisati prekomernu vlagu zbog redovnog zalivanja fikusa. Rezultat? Ovo će negativno uticati na razvoj obe biljke.

2. Orhideja i geranijum

Orhideje zahtevaju posebnu negu, jer su navikle na visoku vlažnost, dok su pelargonijumi prilično nezahtevni. Ne postavljajte orhideje i geranijume jednu pored druge osim ako niste sigurni da možete stvoriti dovoljno vlažnu klimu za prve. Pored toga, dve biljke mogu da se takmiče za miris, pri čemu je geranijum obično dominantan.

3. Fikus i ljubičica

Zbog različite nege, fikusi se ne slažu sa ljubičicama. Velikom cvetu je potrebno obilno redovno zalivanje i sunčano mesto, a potrebno mu je i puno slobodnog prostora. LJubičice takođe zahtevaju dobro osvetljenje. Kada fikus dostigne impresivnu veličinu, jednostavno će zasjeniti male ljubičaste cvijeće i spriječiti njihov razvoj.

4. Kalateja i kaktus

Kalateje su biljke sa raznobojnim listovima koje vole visoku vlažnost i senku. Zbog toga se ne slažu sa kaktusima kojima je potrebna suša i jaka svetlost. Ova kombinacija može usporiti ili zaustaviti rast obe biljke, jer će kaktus dobiti previše vlage, a kalateja premalo svetlosti.

5. Sanseverija i ljubičica

Sansevierija ili 'taštin jezik' poznata je po svojoj sposobnosti da preživi u ekstremnim uslovima uz minimalnu potrošnju vode, dok ljubičice zahtevaju obilno zalivanje i umerenu vlažnost. Ako stavite sanseveriju pored ljubičice i ne povećavate vlažnost u prostoriji, ova druga će se gotovo sigurno osušiti.

6. Anturijum i orhideja

Ako stavite anturijum i orhideju jedan pored drugog na prozorsku dasku, obe biljke će prestati da cvetaju. Čak i ako se pojave pupoljci, oni se brzo osuše i padaju. Anturijum će početi da bledi, a lišće će početi da se suši, što će negativno uticati na razvoj obe biljke, piše citymagazin.si.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas