Oglas
· · Komentari: 0
BAŠTA

OVO je jedini žbun čiji cvetovi MENJAJU boju PREMA ŽELJI baštovana

Hortenzije važe za klasične biljke u našim vrtovima, a pošto se lako gaje ovaj žbun obavezno treba zasaditi.

hor.jpg
Plave i roze hortenzije Foto: A. M.
Oglas

Ogromne lopte prepune cvetova i boja uvek su pravo iznenađenje, jer niko ne zna koje boje će biti cvetovi! To mogu samo hortenzije koje su u stanju da ulepšaju i najružniji deo vrta.

Pročitajte još: MAKAZAMA i lepljivom trakom stvorite čaroliju od zaraslog ŽBUNA

Roze, plava, lila ili bela

Hortenzije su močvarne biljke i vole kada ih baštovan redovno zaliva. To naročito važi za letnje mesece. Zbog toga se mnogi odlučuju da im pronađu senovito mesto, jer ovom žbunu treba svetla, ali mu nikako ne prija jako i dugotrajno sunce. Vole kiselo ili neutralno zemljište.

Staru hortenziju orežite, precvetale cvetove skidajte.

Ne traže mnogo nege, ali ukoliko se u rano proleće ne prihrane đubrivom ne treba očekivati lopte bogate cvetovima.

Nekada je žbun dvobojan

Ukoliko je hortenzija stara i raste na istom mestu već nekoliko godina, trebaće joj svetla, pa je mudro prorediti grane. Pošto se razmnožava deobom korenja dobro je s vremena na vreme razdvojiti žbun.

Promenite sastav zemlje da bi cvetovi bili druge boje.

Baštovani mogu da promene boju cveta tako što će se promeniti zemljište. Naime, u kiseloj zemlji cvetovi će biti plavi, a ukoliko su roze to znači da je zemlja neutralna.  Dakle, promenom sastava zemlje promeniće se i boja. Mnogi to rade zabadanjem noža u zemlju. Lakše je promeniti plave cvetove u roze nego obrnuto.

Precvale cvetove treba redovno uklanjati, da ne bi crpeli snagu iz biljke. Pre zime hortenziju treba zaštiti od mraza.

Pročitajte još: Štiti od groma, simbol je nade, veoma je izdržljiva i ŽELITE JE U SVOM VRTU

Hortenzija je simbol pomirenja i mira u kući. Kada neko na poklon donese buket hortenzija to znači da nudi mir i želi dobro, sreću i blagostanje.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas