· · Komentari: 0

Prema NARODNOM verovanju postoji drvo koje donosi NESREĆU: Treba da bude DALEKO od kuće - ne smete ga seći i ložiti vatru sa njim

Za neke biljke se vezuju zastrašujući mitovi i verovanja

1667211554_birch-ge55a79159_1920.jpg
Foto: Pixabay

Za neke biljke se vezuju razna verovanja, pa se tako za određene biljke vezuju prilično zastrašujući mitovi!

Navodno, neke donose blagostanje i sreću i imaju lekovita svojstva, dok druge, onima koji sa njima žive, mogu da donesu nesreću.

Opšte je poznato da su hrast i dren biljke koje su simbol zdravlja, dok pojedino drveće prate prilično zastrašujuće legende i mitovi.

Prema verovanju starih Slovena, određene biljke su zle, pa nikako ne bi trebalo gajiti u blizini porodičnog doma, a jedna od njih je breza.

Pročitajte još: Feng šui PRAVILA za raspored nameštaja u kući: Privucite blagostanje i sreću

Srbi veruju da je Isus razapet na krstu od brezovog drveta i zato je reč o još jednom ukletnom drvetu. Plodovi se nikada ne jedu sveži, a samo drvo se ne seče, niti se njime loži vatra.

Ko bi odsekao “brekinju”, kažu stariji, razboleo bi se, ukočio ili naprasno umro. Ako se neka grana sama odlomi, od tog drveta se prave jarmovi, ili čunovi za razvoj.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.