· · Komentari: 0
MARS I VENERA

Psiholozi ŠOKIRANI: Muškarci su OČAJNI kada im je DOSADNO, a žene znaju šta je HUMOR

Istraživanje grupe američkih naučnika je pokazalo da čak i način obrade duhovitih informacija potvrđuje da su muškarci sa Marsa, a žene sa Venere. Ili, u prevodu - da su dva sveta.

1595834811_Depositphotos_8116456_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Pripadnici jačeg i nežnijeg pola, definitivno, nisu isti ni kada je reč o odnosu prema humoru.

Pročitajte još: Danski način vaspitanja je IDEALAN U SVETU, a metod za koji smo ubeđeni da je ISPRAVAN, oni smatraju ZBUNJUJUĆIM

Studiju su pokrenuli stručnjaci okupljeni oko Katedre za psihijatriju i nauku o mozgu na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stenford. Naučnici su ispitanicima oba pola pokazali 70 crno-belih karikatura, dok je skener za magnetnu rezonancu pratio njihovu moždanu aktivnost tokom zadate radnje. Učesnici su tokom posmatranja slika pritiskali jedno od dva dugmeta kojima su pokazivali da li im je materijal bio smešan ili nije.

Ko je skeptičniji?
Žene su, inače, skeptične i ne očekuju da karikature budu smešne. Ali kada ih one nasmeju, dame su iznenađene, što pokreće rad centra za nagrađivanje u mozgu.
Žene brže odlučuju šta im je zabavno i više pažnje poklanjaju humoru.

Studija je imala zanimljiv tok. Žene su, ispostavilo se, bile brže u odlučivanju da li im je karikatura zabavna, što su naučnici pripisali većoj aktivnosti u onom delu mozga koji kontroliše analizu. Dame su takođe bile sklonije tome da upotrebljavaju više moždanih resursa da bi obradile i reagovale na pokazani materijal.

Pročitajte još: Imate li NOĆNE MORE? Možda je razlog u ovome

Istraživači su zaključili da one zapravo imaju sklonost da ozbiljnije shvataju humor i snažno se koncentrišu na ono što bi trebalo da bude smešno. Kada su pozitivno reagovale na karikaturu, primećeno je da im je bila povećana moždana aktivnost u centru za nagrađivanje, što znači da su se osećale srećnije i zadovoljnije.

Muškarci nisu previše srećni kada gledaju nešto zabavno, ali su nesrećni kada je dosadno.

S druge strane, istraživači su primetili da je kod muškaraca to izostalo, pa se dopamin nije pojačano oslobađao u trenutku dok su neku sliku doživljavali kao zabavnu, ali je zato drastično opadao kada ih nije nasmejala.

Naučnici su zaključili da je razlika među polovima rezultat očekivanja i sklonosti.

Pročitajte još: Daju ih deci, a ne znaju njihova značenja: Ovo su NAJTUŽNIJA imena u Srba

Muškarci su, s druge strane, očekivali da će ih karikature zabaviti, pa su, kada se to nije desilo, ostali razočarani. Istraživači su ovo nazvali različitim modelima obrade humora.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.