Oglas
· · Komentari: 0
INTERVJU

UNA PIALE za MAGAZIN NOVOSTI otkriva omiljeni Stevanov recept i predlaže PRAZNIČNU POSLASTICU koja ne zahteva NERED u kuhinji

Sa Unom Piale razgovarali smo američkim poslasticama, kuvanju i desertu kojim je njen suprug, glumac Stevan Piale oduševljen.

1640942281_una.jpg
Foto: Printskrin/Instagram
Oglas

Una je devojka koja je završila engleski jezik i knjiženost. Bavila se prevođenjem, poslom koji je njena najveća ljubav, kako i sama ističe. Ovim poslom nastavila je da se bavi čim je na svet donela devojčicu Rosu. Međutim, kako je Rosa prohodala, rad na kompjuteru postao joj je neizvodljiv, zbog čega sada pravi pauzu dok ćerkica malo ne poraste.

U međuvremenu, Una je uz podršku svog supruga Stevana otvorila Instagram profil, na kojem je počela da deli prava mala ukusna remek-dela, rađena prema američkim receptima. U razgovoru za Magazin Novosti, Una je ispričala zanimljivu priču o nastanku ovog profila, pa je za naše čitaoce otkrila "male tajne velikih majstora", kada je kulinarstvo u pitanju.

Kada si i kako doša na ideju da otvoriš profil "Samo svega stavi dosta", na kojem deliš svoje recepte? 

- Jednog dana mi je prosto samo palo na pamet da želim, s obzirom da obožavam da boravim u kuhinji i privlači me sve vezano za kuhinju, da treba da otvorim još jedan profil gde ću kačiti samo kolače, da ne opterećujem ljude koje to ne zanima. Vremenom se to nekako profilisalo i postao je ovaj profil koji danas imam, gde pratiocima pružam recepte američkih poslastica.

Koja se priča krije iza imena "Samo svega stavi dosta"?

- Moja mama, koja inače fenomenalno kuva, mnoge je savete pokupila od moje nane, odnosno svoje svekrve. Kad je počinjala sa kuvanjem, nana - koja je obožavala pikantna i mnogo začinjena jela, dala joj je savet kako je "kuvanje mnogo lako, nema tu šta, samo svega staviš dosta i to je to". Mnoogo godina kasnije mi je mama ispričala to, i meni je ta priča bila i smešna i simpatična, ali urezalo mi se u sećanje kao najbitnija stavka pri kuvanju. Prosto mi se sama od sebe nametnula ta rečenica kao naziv profila istog dana kada sam ga otvorila. 

U odnosu na sebe sa početka ove priče i sebe sada, da li si naučila neke nove cake kada je kulinarstvo ili blogerstvo u pitanju?

- Kako da ne, i u kulinarstvu i u blogerstvu. Kod kulinarstva sam naučila, recimo, zašto se koriste sastojci, dok sam ranije samo slepo radila šta recept nalaže. Sada znam zašto i kada se u testo za mafine stavlja ulje a kada puter, zašto negde ide beli a negde braon šećer, zašto u testo od američke pite ide ledena voda... To se sve nauči kroz praksu. A o blogerstvu sam, neminovno, morala da učim kako je moj profil rastao i pristizale ponude za saradnju i plaćena sponzorstva. Ranije nisam imala ideju o tom aspektu cele priče. 

Da li se uvek striktno pridržavaš recepta, ili ga malo izmeniš i dodaš neke svoje sastojke?

- Kako kad. Za neke kolače se držim striktno jer se prvi put, recimo, susrećem sa tom vrstom slatkiša i nemam pojma kakve teksture i ukusa treba da budu... I onda dok se ne izvežbam sa tom vrstom kolača, držim se striktno. Sa mafinima, kapkejksima, i američkim pitama baš eksperimentišem. Za kapkejke sam recimo potpuno izmenila fil i uopšte ne koristim recept za njihov buttercream - koji mi se uopšte ne sviđa, nego pravim neku svoju verziju. 

Pošto je tvoj profil posvećen slatkišima, da li si se oprobala i u pravljenju slaniša?

Naravno, kuvam svaki dan ručak za porodicu, i eksperimentisanje sa slanim jelima me isto privlači ali slatkiši su mi ipak strast. 

S obzirom na to da si mama jedne male devojčice, da li sada imaš manje vremena da se posvetiš spremanju poslastica, ili je uz dobru organizaciju moguće sve postići?

- Pa neminovno je da imam manje vremena ali sam uspela nekako malo da izmenim raspored tako da sada unapred smislim nekih pet slatkiša za naredni mesec, napravim ih sve tokom prve nedelje u mesecu, i onda sam mirna što se tiče sadržaja do kraja meseca. 

Da li si ti glavna osoba u tvom okruženju/društvu kada je potrebno spremanje slatkiša za rođendane ili proslave?

- Jesam, uvek se podrazumeva da će "Una spremiti nešto slatko" koji god da je događaj u pitanju. I u 80% slučajeva se traži da to slatko bude brownie

Postoji li kolač koji tvoji ukućani obožavaju, i ako postoji, možeš li podeliti sa nama taj recept?

- Moji ukućani najviše vole Magnolijin banana puding, po receptu čuvene njujorške pekare Magnolia's bakery... To nestane već do sledećeg dana. (Recept se nalazi u opisu ove fotografije.)

Koja je idealna praznična poslastica koja se lako i brzo sprema, a ne ostavlja za sobom "haos"?

- Uh, američki praznični recepti uglavnom iziskuju velike pripreme i ogroman haos jer oni baš baš vole medenjake u različitim oblicima, bojama, kućice od keksa i slično... Ali eto, neka to budu keksići od đumbira koje sam pravila prošle godine.

Potrebne su samo dve vangle - jedna za suve sastojke, jedna za mokre, i pleh - rekla je Una. 

Kakvi su tvoji planovi za budućnost, kada je blogerstvo u pitanju? Da li će to nekada možda biti tvoje zanimanje, i imaš li u planu možda da izdaš neku knjigu recepata?

- O knjizi recepata nisam razmišljala, mada ne bi bilo loše, sad si mi dala ideju! Ali jeste mi padala na pamet neka poslastičarnica usko usmerena samo na američke poslastice.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU  

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas