Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КУПАТИЛО

Шта се тачно дешава када пустите воду у WC шољи, а НИСТЕ СПУСТИЛИ ПОКЛОПАЦ? (ФОТО)

Постоје индиректни докази о томе да се специфични патогени, попут норовируса или САРС-а, могу ширити тоалетним аеросолима.

1598186259_bathroom-1228427_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Постоје две врсте људи када је реч о пуштању воде у WЦ шољи– једни пуштају воду са подигнутим, а други са спуштеним поклопцем даске. За неке је спуштање поклопца ствар естетике, али сви би требало да буду свесни колико таква једноставна радња има велики утицај на чистоћу целог купатила.

Прочитајте још: Вруће вам је у стану: Примените ОВИХ 5 ТРИКОВА и расхладите дом БЕЗ КЛИМА УРЕЂАЈА

Наиме, пуштање воде са подигнутим поклопцем резултира тзв. тоалетним пљусковима, објашњава микробиолог Јасон Тетро. Реч је о расипању микроскопских честица по целом купатилу услед испирања тоалета без поклопца.

Честице се шире неколико метара око шоље

Постоје индиректни докази о томе да се специфични патогени, попут норовируса или САРС-а, могу ширити тоалетним аеросолима. Претпоставља се да се ширење патогена може смањити затварањем поклопца WЦ шоље пре испирања, али и употребом тоалета са нижом енергијом испирања.

Научници су постојање те аеросоли открили још 1955. године, када су створени различити механизми испирања WЦ шоља. Ради се о сличној аеросоли као код капљица које настају док кијамо или кашљемо.

Прочитајте још: Овако ћете лако и брзо УКЛОНИТИ СВЕ МАСНОЋЕ СА ШПОРЕТА и осталих елемената

Након што пустимо воду, те се капљице таложе на било којој површини и до неколико метара око шоље. Другим речима, ако пуштате воду с подигнутим поклопцем, а у близини се налази ваша четкица за зубе или пешкири, капљице с могућим траговима фекалија могу завршити на њима, објашњава Тетро.

 За истраживање о WЦ шољама, истраживачи су попрскали тоалет фекалним суспензијама Ц. диффициле, бактерије која узрокује дијареју и колитис и открили су да постоји ширење великих капљица када је WЦ испран без поклопца.

12 пута већа концентрација честица

Бактерије су пронашли на висинама до 25 центиметара изнад шоље и до 90 минута након испирања, у концентрацијама 12 пута већима са подигнутим поклопцем, него када је он био уредно спуштен.

Прочитајте још: ВЕОМА ЈЕ ВАЖНО где су ОГЛЕДАЛА у вашем ДОМУ: Ово каже ФЕНГ ШУИ

“Чини се да такве аеросоли могу бити узрок заразе, посебно неким вирусима који узрокују пробавне проблеме и лако се шире на тај начин, попут норовируса. Бактерије не представљају такав проблем”, закључио је микробиолог.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas