Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

Слављен, бомбарован, ломљен: Унутрашост споменика на Газиместану изазива СУЗЕ (ФОТО)

На путу ка Приштини готово да је немогућ не приметити споменик Газиместан посвећен косовским јунацима, а који су 1999. године албански екстремисти девастирали у пристуству бринаских војника.

1614246070_Glavna.png
Фото: А. М.
Oglas

Газиместан је меморијални комплекс који је ограђен и чува га полиција која легитимише посетиоце. Централни споменик је кула у облику средњовековних српских тврђава. Урађен је према пројекту Александра Дерока и подигнут 1953. године.

Прочитајте још: СТО који КРИЈЕ НЕВЕРОВАТНЕ тајне стигао у Београд: Како је храбри СРБИН спасио МОСКВУ

Уништено 1999. године
Поводом обележавања шест векова од Косовске битке 1389. око Куле су постављене ликовне апликације у ливеној бронзи, а у близини споменика постављен је бели монолитни стуб од мермера са текстом деспота Стефана Лазаревића. Године 1999, по уласку НАТО трупа и успостављању власти УНМИК-a, простор је девастиран и миниран .

Место за споменик је мудро одабрано - узвишење на којем се одиграла Косовска битка на Видовдан 1389. године.

Тачније, реч је о читавом комплексу који представља јединствену целину коју чине и Муратово турбе (километар према селу Лазареву) и Газиместан турбе (Барјактарево турбе) ка југу.

Дивља градња је стигла до самог споменика.

Ипак, централни је Споменик споменик косовским јунацима, у облику средњовековне куле, подигнут 1953. године према пројекту Александра Дерока. Кула је висока 25 метара, а на врху се налази плоча са детаљним објашњењем тока битке.

Прочитаје још: Драга и Александар Обреновић сликали су се са својим УБИЦАМА годину пре смрти, а фотографија се и данас може видети (ФОТО)

Са врха се пружа прелеп поглед на околину. Простор је некада био поље, а сада је градња стигла до самог споменика. Поред грађевинских објеката ту је и ергела коња која меморијални простор користи као терен за коње.

Само мали простор око споменика није окружен кућама и зградама Фото: А. М.

Вук Бранковић
На 14. плочи се налазе стихови о Буку Бранковићу:А што питаш за проклетог Вука,проклет био и ко га родио,проклето му племе и кољено...

Унутар споменика се налазе степенице и плоче на којима су исписани стихови епских песама косовског циклуса.

Прочитајте још: У Аркаиму се Бог спустио на земљу и то је прави центар СЛОВЕНА који је СССР планирао да УНИШТИ

На предњој страни споменика налазе се речи чувене клетве кнеза Лазара:

Посетиоце дочекују речи клетве кнеза Лазара
Поглед из куле Фото: А. М.

Ко је Србин и српскога рода,

А не дошао на Бој на Косово,

Не имао од срца порода

Ни мушкога ни девојачкога,

Од руке му ништа не родило

Рујно вино ни пшемоца бела

Рђом капо док му је колена...

Прочитаје још: Трећи рајх је слао експедиције на Тибет, а шокираћете се када видите шта је СС чувао у овој библиотеци

Унутар самог споменика се, такође, дуж степеништа налазе табле са стиховима песама из Косовског циклуса.

Унутар споменика су стихови из Косовског циклуса.

На самом почетку су стихови о Косанчић Ивану, следе о Југ Богдану, Херцег Степану, Топлици Милану, Милошу Обилићу, Дамјану...

Оштећене плоче Фото: А. М.

Узе мајка руку Дамјанову,

Окретала превртала њоме

Пак је руци тихо бесједила:

Моја руко, телена јабуко,

Гдје си расла, гдје си устргнута

А расла си на криоцу моме

Прочитајте још: Симбол СВАСТИКЕ није настао у нацистичкој Немачкој, већ у РУСИЈИ и имао је потпуно друго ЗНАЧЕЊЕ

Срби се сваке године о Видовдану окупљају код Споменика косовским јунацима на Газиместану, а Српска православна црква одржи помен. Ипак, редовно се дешавају инциденти јер полиција не дозвољава да се носе српске заставе, мајице са обележјима Србије и исписане на ћирилици. Такође, сви посетиоци морају да се легитимишу и дозвољено је искључиво фотографисање.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas