Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРИСНО

Добра за срчане болести, али и срећу у животу. Колико црне ЧОКОЛАДЕ треба јести?

Најновије истраживање сугерише да конзумирање црне чоколаде може да помогне да се сагори више калорија током дијете.

1619425968_Depositphotos_17616575_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

То није први пут да се научно долази до доказа да је црна чоколада добра за здравље, али та сазнања још морају да се проверавају. Већ је познато да је тамна чоколада са 70 одсто и више какаоа богата и биљним једињењима званим флавоноиди и флаваноли који су повезани са мањим ризиком од срчаних болести и других кардиоваскуларних болести.

Прочитајте још: У пролеће једите што више ЗЕЉА: Много витамина и мало калорија

Једно истраживање у којем су учествовали гојазни испитаници показало је да конзумирање тамне чоколаде и сирових бадема помаже у смањењу њиховог "лошег" холестерола. Друга истраживања указују на такве когнитивне користи као што су побољшана меморија и расположење.

Чоколада и притисак
Америчко удружење за срце указује да је конзумирање тамне чоколаде повезано с мањим ризиком од инсулинске резистенције и високог крвног притиска.
Црна чоколада смањује лош холестерол.

Иако неки стручњаци верују да су докази о здравственим благодетима тамне чоколаде још слаби, нова студија додаје аргументе све већем броју истраживања која ће вас можда подстаћи да уживате у неколико комада омиљене тамне чоколаде након вечере.

Бела чоколада је штетна
Резултати су показали да су учеснице које су јеле тамну чоколаду имале готово 10 одсто пораст метаболизма у мировању у поређењу са ниједним повећањем код групе која је јела белу чоколаду.

Прочитајте још: Разлози наглог мршављења могу бити озбиљни знаци здарвствених проблема

Студија објављена 2021. године у International Journal of Exercise Science тестирала је ефекат мале количине црне чоколаде на потрошњу енергије жена током одмора и вежбања.

Тамна чоколада убрзава метаболизам

Осамнаест жена насумице је распоређено у једну од две групе - једној је дато 20 грама тамне чоколаде, а другој калоријски усклађена количина беле чоколаде која се једе током 28-дневног испитивања. Испитаници нису били упознати с чињеницом да се тамна чоколада тестира, а да је бела чоколада плацебо.

Потрошња енергије за одмор у обе групе и потрошња енергије за вежбање забележене су пре почетка додавања чоколаде и након 28 дана. Вежбе су укључивале стационарну вожњу бицикла у два различита интензитета.

Прочитајте још: ОВЕ НАМИРНИЦЕ никако не треба уносити пре спавања

Иако се може претпоставити да је кофеин у чоколади могао да буде узрок појачаног метаболизма, истраживачи кажу да је дневна доза тамне чоколаде - приближно четири коцкице - била премала да би њен садржај кофеина могао да има значајну улогу у исходу. Вероватније је да су флавоноиди у тамној чоколади довели до убрзања метаболизма.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas