· · Коментари: 0
ВЕСТИ

НАДЕЖДА БАСАРА, најцењенија српска докторка у свету, одликована ОРДЕНОМ СВЕТОГ САВЕ (ВИДЕО)

Проф. др Надежда Басара је је познати светски стручњак у области хематологије, онкологије и трансплантације матичним ћелијама, а одликовање јој је додељено за успех у лечењу људи од најтежих болести.

1623135263_dr-basara-1.png
фото: Принтскрин/Јутјуб/Телевизија Храм

Проф. др Басара је овим одликовањем постала прва жена лекар која је добила орден Светог Саве другог реда од 1883. године, када је оно установљено указом кнеза Милоша Обреновића.

Овај орден докторки Басари уручио је поглавар Српске православне цркве патријарх Порфирије, на предлог владике диселдорфског и целе Немачке Григорија и свештенства из Хамбурга, што је Свети архијерејски синод СПЦ прихватио једногласно.

Прочитајте још: Невероватна прича о СРПСКОЈ хероини: Како је Душанка Мандић лечила жртве ЧЕРНОБИЛА

Проф. др Надежда Басара је једина савремена докторка која је нашла своје место у енциклопедији – „Изузетне жене Србије 20. и 21. века”.

Једина је докторка православне вероисповести у свету која је постављена на директорску позицију у једној католичкој болници. И то није све – једина је докторка са Балкана и из Југоисточне Европе која није рођена, није се школовала, нити живела до своје 40. године у Европској унији, а добила је титулу немачког професора медицине.

Докторка Басра је рођена 1957. у Београду, где се и школовала, дипломирала, магистрирала, докторирала и радила као начелник функционалне дијагностике на Институту за хематологију Клиничког центра Србије.

Прочитајте још: Излечени момак је рекао: "Спасила су ме ова два човека" и показао је на икону у цркви која је пиштала

Гостујући је професор на Медицинским факултетима у Београду и Нишу. Објавила је 125 научних радова из медицине у највише вреднованим светским научним часописима. Њене научне радове су други светски научници цитирали више од 5.000 пута.

У Београду је и специјализирала клиничку фармакологију, док је по доласку на рад у Немачку 1997, специјализирала и интерну медицину и субспецијализирала хемато-онкологију. Врло брзо постаје доцент на Универзитету у Мајнцу, а потом професор на Универзитету у Лајпцигу.

Лечила је више од 1.000 пацијената са Балкана

Ужа специјаност су јој матичне ћелије и њихова трансплантација. У последњих десет година успешност преживљавања пацијената, две године после трансплантације матичних ћелија, код др Басаре је највиша у свету - чак 88 одсто.

Обавила је од 1997. укупно 2.300 алогених и аутологих трансплантација матичних ћелија. Изузетно је успешна у лечењу свих малигних и немалигних болести и досад је лечила више од 50.000 онколошких и хематолошких пацијената, од тога преко 1.000 пацијената из Србије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.