Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПОРЕКЛО

Да ли знате шта значи "АЛИЛУЈА"? Реч коју смо сви чули много пута у животу

Реч са моћним значењем.

1636043277_shutterstock_1625866858.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Реч "Алилуја" је славословни усклик, који на хебрејском значи "Хвалите Бога" или "Хвалите Господа" («аллелу» = хвалите и «ја» или «јах» = скраћени облик за неизрециво име Јахве). Он је из Псалама и из његове употребе у јудејском богослужењу храма и синагоге, прешло у Нови Завет и литургијску праксу васељенске Цркве.

Прочитајте још: Због чега су Бугари ТРЉАЛИ ЦВЕТОВЕ ВИСИБАБЕ о чело? Пет старих лекова који се примењују и данас

Славословни узвик и поклич

У Откривењу Јовановом га сусрећемо четири пута, увек у смислу славословљења и увек у веома очигледном литургијском оквиру (Откр. 19, 1.3.4.6: "И после овога чух као глас силни народа многога на небу где говори: Алилуја! Спасење и слава и част и сила Богу нашему... И поново рекоше: Алилуја!... и поклонише се Богу који седи на престолу, говорећи: Амин! Алилуја!... И чух као глас народа многога, и као глас вода многих, и као глас громова силних, где говоре: Алилуја! Јер се зацари Господ Бог Сведржитељ. Радујмо се и веселимо се и дајмо славу Њему..."). 

"Алилуја" је, у складу са својим граматичким смислом и својом библијском прошлошћу, у хришћанском предању најшире употребљено као славословни узвик, као нека врста радосног поклича, или поздрава, или као подстицај на хвалу Богу.

Такође, "Алилуја" је на неки начин и врста победничког поклича и претпоставља рат против супротстављених демонских сила и његов срећан завршетак, дакле, повезан је са судом Божијим над грешним светом. 

У западној традицији алилуја је посебно обележје ускршње литургије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas