Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОПРЕЗ

Како препознати да вам је неко сипао ДРОГУ У ПИЋЕ? Ово су симптоми на које треба ОБРАТИТИ ПАЖЊУ

Психолог и стручњак за одвикавање од дроге Зоран Црњанин објашњава који су могући симптоми ако се деси да вам је неко сипао дрогу у пиће.

1643732053_cocktail-g0bec74a00_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Кад се дрога подметне у пиће, може изазвати амнезију, несвестицу, врло јаке вртоглавице, па чак и губитак свести, што траје три до четири сата. Тада млади постају жртве силовања, крађе, отмице, изјавио је за РТС психолог и стручњак за одвикавање од дроге Зоран Црњанин.

Симптоми су слични пијанству: малаксалост, мучнина и вртоглавица, због чега млади помисле да им је лоше од алкохола, па и не траже помоћ лекара. Све чешће, посебно после празника и прослава, лекари се сусрећу са младим људима који сумњају да им је нешто сипано у пиће.

Важно је да уколико одлазите од стола, не остављајте пиће без надзора, већ код особе од поверења. Такође, битно је да се флаше и лименке отварају испред вас.

Зоран Црњанин, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао је да, када говоримо о тој врсти дроге, веома је тешко рећи какве ефекте ће изазвати.

Прочитајте још: Популарна певачица дрогом покушала да скине килограме (ФОТО)

"Количина активне супстанце у раствору може бити различита. Ефекти које ће ова дрога изазвати зависе од тога да ли се комбинује са неким другим дрогама, од телесне конституције, општег здравственог стања, да ли се конзумира са алкохолом или не", објашњава Црњанин.

Према његовим речима, "веома је мала разлика између дозе која ће довести до позитивних ефеката, којима се корисници те дроге надају, и прекомерне дозе, која може оставити врло озбиљне последице, а могућ је и смртни исход".

"У малим количинама, ова дрога пружа доживљај који би нам пружило умерено конзумирање алкохола, уз изостанак проблема са сном и јутарњег мамурлука, зато је и примамљива за коришћење. Корисници ове дроге надају се да ће уобичајним дозама постићи доживљај еуфорије, жељу за плесом, повећани сексуални нагон, редукцију анксиозности...", каже гост јутарњег програма на РТС-у.

Фото: Принтскрин/РТС

Та врста дроге, додаје Црњанин, ипак може изазвати вртоглавицу, несвестицу и мучнину.

Знаци да вам је дрога сипана у пиће

Црњанин истиче да уколико се после конзумације пића осећамо лошије него што бисмо се иначе осећали када толико попијемо, препорука је да се потражи помоћ, због могућности да нам је дрога подметнута.

"Та дрога у великим количинама – када се злоупотребљава, подмеће у пиће – доводи до негативних последица. То су дозе које су веће од оних које сам претходно описао. Тада може доћи до амнезије, несвестице, врло јаких вртоглавица, па чак и до губитка свести које траје три до четири сата, када млади постају жртве силовања, крађе, отмице", упозорава Црњанин.

Према његовим речима, врло је тешко доказиво присуство те супстанце у организму, јер се врло брзо разлаже, али се зависност на ту дрогу врло брзо развија, те може оставити озбиљне последице по памћење, а може довести и до шизофреније.

"Дрога је међу конзументима позната као течни екстази, ликвид, а код нас се одомаћио назив 'дрога за силовање'", напомиње гост Јутарњег програма.

Порука Црњанина је да треба бити додатно опрезан приликом изласка у ноћне клубове.

"Уколико одлазимо од стола, да не остављамо наше пиће без надзора, да оставимо код особе од поверења, да се флаше и лименке отварају испред нас. Дрога има благо сланкаст укус, а уколико је пиће које пијемо промењене боје, мириса, укуса, да га не пијемо", каже психолог.

Фото: Пиксабеј

Истиче да је дрогу данас лако набавити, има је свугде око нас, а међу адолесцентима је постала "уобичајена" током ноћног провода.

"Информисаност о последицима је врло важна превентивна мера: да смо упознати са негативним последицама конзумација дроге, а не само са позитивним, што можемо чути од вршњака", закључује психолог и стручњак за одвикавање од дроге Зоран Црњанин.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas