Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
контраверзни сликар

Одсекао себи уво, патио од биполарног поремећаја и био најбољи уметник свих времена! Упознајте Винсета ВАН ГОГА!

Чувеном сликару Ван Гогу, постхумно је утврђено да је патио од биопларног поремећаја. Поред тога има је борбе са тешким облицима депресије, а неретко је имао и епилептичне нападе. И опет је успео да буде један од најбољих уметника свих времена.

1648708533_lamp-gf4a2c45b7_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Историчари уметности верују да је Ван Гог одсекао себи уво након што је чуо породичне вести. Овај потез се до сада сматрао доказом уметникове менталне болести.

Прочитајте још: 30. Март: "Светски дан борбе против биполарног поремећаја!" Многе ПОЗНАТЕ ЛИЧНОСТИ ЈЕ ИМАЈУ, а ево шта нисте знали о овој болести

Винсент ван Гог је рођен 30. марта 1853. године у Холандији. Због датума његовог рођења, тај дан је проглашен као Светски дан борбе против биполарног поремећаја. Као дете је био веома миран, тих и повучен. Од мајке је наследио љубав према природи и талент за сликање. Када је имао петнаест година, Винсент је био приморан да напусти школу и да се запосли због финансијских проблема. Добио је посао у фирми свога ујака, која је трговала уметнинама. Ван Гог је већ тада знао француски, енглески и немачки језик поред свог матерњег холандског.

Тежак пут, праћен невероватном уметношћу

Ван Гог се сели 1873. године у Лондон заједно са својим стрицем, где наставља да се бави продајом уметничких дела. Ту се заљубљује у енглеску културу и у своје слободно време посећује галерије, а заволео је и дела Чарлса Дикенса и Џорџа Елиота. Заљубио се у ћерку своје газдарице и када га је она одбила Винсент је доживео нервни слом. Бацио је све своје књиге осим Библије и посветио живот богу. Отпустили су га са посла јер је говорио купцима да не купују безвредна уметничка дела.

Тек тада је почео озбиљно да разматра свештенички позив. Вредно се спремао да положи испите на факултету за теологију у Амстердаму. Након годину дана учења одбио је да полаже испит из латинског језика називајући га „мртвим језиком сиромашних људи”. У јесен 1880. године Ван Гог је одлучио да се пресели у Брисел и да постане уметник. Винсент ван Гог је много путовао и на тим путовањима је успевао да прода по које своје дело.

Ванг Гог је је патио од тешке депресије. Уметност га је одржавала у животу. Поред депресије патио је и од епилепсије. Након бројних напада и након што је неколико пута био хоспитализован, Ван Гог је 29. јула 1890. године извршио самоубиство пуцајући себи у груди. Имао је тридесет седам година када је преминуо.

Винсент ван Гог је створио више од 2100 дела која обухватају 860 уља на платну и више од 1300 акварела, цртежа, скица и графика. Цртао је пејзаже, аутопортрете, мртву природу и портрете.

Како је дошло до инцидента са уветом? 

Историчари наводе да је окидач за овакву одлуку била највероватније вест да се његов рођени брат верио. Према подацима спроведеног истраживања, Ван Гог је сазнао ову вест на дан када је одсекао себи ухо, 23. децембра 1888. године. Стручњаци верују да је ово сазнање затекло и уплашило Ван Гога да ће остати сам, без новца, односно без финансијске подршке брата, која му је омогућила живот какав је водио.

Вести су довеле до узнемирености и изазвале акт самоповређивања. Веридба можда није била кључни разлог, али је покренула и појачала његово иначе деструктивно понашање. Кореспонденција чланова Ван Гогове породице чува се у архиви Ван Гоговог музеја у Амстердаму.

Вредност уметничких дела Винсента ван Гога

Слике које је Винсент ван Гог створио нису имале вредност за његовог живота, када је успео да прода само једну – “Црвени виногради”. Међутм, након његове смрти цене уметничких дела које је насликао почеле су нагло да расту. Ово су неке од најскупље продатих слика Винсента ван Гога:

Слика из серије Сунцокрети продата је у Лондону  за 24,75 милиона фунти.
Слику “Ириси” купио је аустралијски бизнисмен Алан Бонд у Њујорку за 53,9 милиона долара.
“Портрет Др. Гацхета” купио је јапански бизнисмен за 82,5 милиона долара.
“Житно поље са чемпресима” продата је за 57 милиона долара.
 “Аутопортрет без браде”  продата је у Њујоркуу за 71,5 милиона долара.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas