Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли је СУВО ВОЋЕ добро ако смо на дијети? Истраживања дала јасне одговоре

Суво воће садржи око 2/3 угљених хидрата, има низак садржај протеина и велику количину влакана, а у њему се налази и неколико биоактивних једињења: витамини, минерали, каротеноиди и фитостероли

1674576154_shutterstock_564172672.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Суво грожђе, на пример, након сушења задржава минерале и већину фитохемикалија, антиоксиданата и ресвератрола грожђа. Занимљиво је и да сушење на сунцу повећава садржај антиоксиданса у грожђицама.

Све ово потребно је за добро здравље, тврди доктор Ануп Мисра, ендокринолог из Фортис ЦДОЦ болнице за дијабетес, која се налази у Њу Делхију, у Индији.

- Умерен унос сувог грожђа и других плодова је добар за активну и здраву особу са или без дијабетеса - наводи др Мисра.

Показало се да семенке или прах од покожице грожђа могу да побољшају лучење инсулина, један од кључних метаболичких показатеља доброг здравља, каже он.

Такође, грожђице повећавају моћне метаболички активне хормоне (нпр. ГЛП-1) који добро утичу на панкреас. Дуже клиничке студије, иако малобројне, показују сличне податке, те доктор наводи да ограничен број грожђица укључених у здраву исхрану неће повећати вредности шећера у крви и, у ствари, може бити од користи.

Нека истраживања показују и да унос урми нема значајан утицај на глукозу у крви, холестерол, телесну тежину и крвни притисак. Мале количине урми, како се наводи, неће изазвати никакву штету код пацијената са дијабетесом и/или гојазношћу.

Доступни подаци показују да умерен унос сувог воћа, који се узима редовно, не утиче на шећер у крви или телесну тежину. Али, ипак треба водити рачуна. Уколико особа не води здрав начин живота, укључујући здраву храну и физичку активност, а преко уобичајеног уноса калорија узима велики број урми, сувог грожђа и другог сувог воћа, добиће на тежини, а вероватан је и одређени утицај на шећер у крви.

Дакле, умерени унос сувог грожђа, урми и другог сувог воћа је препоручљив за активну и фит особу, са или без дијабетеса.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas