Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДИЈЕТА "10 ОДСТО": Топи килограме за три недеље без гладовања и пада енергије

Погледајте план исхране који вам може помоћи да се отарасите сувишних килограма

1683891025_dijeta-10-odsto.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Једна од популарнијих дијета у последње време је такозвана дијета 10 посто, а оно што је чини привлачном је чињеница да у периоду од три недеље можете да изгубите 10 % укупне телесне тежине. Након три недеље можете да поновите циклус, док не постигнете жељену тежину, али између сваког циклуса потребно је да направите паузу у трајању од 20 дана.

- Прво, требало би да знате предности губитка пет до 10 посто своје телесне тежине и у складу са тим да поставите своје циљеве, рекао је доктор Ахмет Бахадир Ергин, ендокринолог за Јацксон Хоспитал и објаснио да већина људи поставља нереалне циљеве за губитак телесне масе, на пример желе да изгубе 20 до 30 посто своје телесне тежине у врло кратком времену, што резултира углавном фрустрацијом.

Здравствене предности смањења тежине од пет до 10 посто су очигледне и доказане су у бројним студијама.

Смањује се лош холестерол у крви, регулише се крвни притисак, а све то значајно смањује ризик од кардиоваскуларних болести као што су срчани и мождани удар.

Прекомерна телесна тежина или претилост, такође повећавају ризик од дијабетеса типа 2 јер тело не може делотворно да користи инсулин, хормон који помаже да се претвори храна у искористиву енергију.

Смањење телесне тежине за 10 посто омогућује телу да делотворније користи инсулин, што може да спречи или одложи настанак дијабетеса.

План исхране

Иако дијета прописује да се дозвољене намирнице могу јести у неограниченим количинама, а монотонија избора спречава преједање, ипак је добро знати колико калорија дневно можете да унесете у организам.

Формула је једноставна, жељени број килограма помножите с 25. Ако је циљ 60 килограма помножите с 25 и добићете 1500 калорија. Значи дневно можете да унесете 1500 калорија.

Од пића је дозвољена вода, незаслађени кафа и чај. Како не бисте додатно исцрпљивали организм пазите да уносите довољне количине воде.

Прва недеља

1. дан: поврће по избору, без ограничења. Може да се јесде на различите начине – кувано, сирово, барено, у салатама, варивима, итд. Могу да се користе со и зачини, од масти допуштено је само маслиново уље.

2. дан: кувано месо по избору. Месо не сме да буде припремљено на масноћи, па се препоручује кувано или из рерне.

3. дан: пиринач или палента с мало зачина.

4. дан: јогурт, кефир, посни или зрнасти сир. Воћни јогурт се не препоручује због шећера који садржи.

5. дан: једу се јаја, кувана или омлет с минималном количином масти.

6. дан: воћни дан, свеже и кувано воће, као и суво и орашасто воће у мањим количинама.

7. дан: протеински дан (једе се месо или риба по избору). Сво месо осим похованог.

Друга недеља

1. дан: поврће по избору и кувано месо. Може да се једе на различите начине – кувано, сирово, барено, у салатама, варивима, итд.

2. дан: месо с поврћем

3. дан: пиринач с поврћем

4. дан: млечни дан. Уз млечне производе се могу додавати и прилози попут јаја, салата или воћа

5. дан: као прилог јајима може да се једе салата, воће или јогурт

6. дан: воће по избору; може свеже, у облику салата или компота без шећера

7. дан: протеински дан, једе се месо или риба по избору

Трећа недеља је по плану исхране исти као и прва недеља. Ко се придржава јеловника након три недеље требало би изгуби десет посто од своје почетне тежине. Током дијете препоручује се свакодневна физичка активност у трајању од барем 30 минута.

Највећа предност дијете је што поставља реалне циљеве. Будући да је научно добро документовано како губитак од 5 до 10 посто сувишних килограма може да доведе до побољшања кардиометаболичких параметара, наводи МиссЗдрава.

Будући да раздваја групе намирница по данима дијета се коси с основним начелом правилне исхране, а то је уравнотеженост. Дијета се не препоручује особама с поремећајима у исхрани, трудницама, дојиљама, деци као ни хроничним болесницима.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas