· · Коментари: 0

Идеалне намирнице за убрзавање метаболизма: Уврстите их у свакодневни мени и крените да се придржавате ових савета, резултати ће бити видљиви

За најздравији губитак килограма потребно је да се потрудимо да променимо навике које ће нас увек враћати на првобитну килажу

1653661856_jason-briscoe-GrdJp16CPk8-unsplash.jpg
Фото: Унспласх

Изгладњивање и краткотрајна физичка активности врло брзо ће вас вратити на старо. Једини прави начин за губљење вишка килограма јесте рад на усвајању здравих животних навика.

Морате се редовно бавити физичком активношћу, спавати довољно и имати више малих оброка у току дана. Стручњаци саветују да би требало да се трудите да:

  • Никако не прескачете доручак
  • Једете чешће, али мање
  • Редовно вежбате
  • Уносите више протеина
  • Смањите унос масти и угљених хидрата
  • Уносите више витамина

Храна коју уносите у своје тело јако је важна ставка. Међу намирнице које могу убрзати метаболизам спадају:

1. Зелени чај

Зелени чај такође садржи кофеин, али његова количина је знатно мања него она која се налази у кафи, тако да вам може бити савршена замена за шољицу кафе. Такође, у њему се налази доста антиоксиданата који убрзавају метаболизам и појачавају сагоревање масти.

2. Кафа

Кофеин подиже енергију организма и стимулише рад централног нервног система, а осим тога може убрзати и метаболизам. Али, са испијањем кафе потребно је да будете опрезни. Осим што не би требало пити велике количине овог напитка, водите рачуна и о томе шта стављате у кафу - уместо млека и шећера боље је да користите здравије и мање калоричне замене.

Прочитајте још: Помоћу ове намирнице ћете изгубити ДВА килограма: Пред спавање обавезно урадите једну ствар!

3. Љути зачини

Љуте папричице, рецимо, садрже капсаицин који може побољшати прокрвљеност, циркулацију и метаболизам. Зачини као што су црни бибер и чили су врло ефикасни. Холандска студија је открила да 10 грама чилија по оброку повећава температуру тела одмах након уноса намирнице. Активни састојци из чилија убрзавају метаболизам, сагоревају масти и смањују апетит.

4. Бадеми

Конзумирање сирових бадема може побољшати метаболизам. Неке студије су показале да свакодневно козумирање бадема може убрзати процес мршављења и до 62%. Натопљени бадеми могу вам дати дозу здравих и есенцијалних витамина и минерала. Намакање преко ноћи повећава њихову хранљиву вредност. Након дугог поста, добро је појести 5 до 10 бадема јер вам дају здрав оброк за почетак и такође побољшава ситост током дана. 

Смеђа кора бадема садржи танин који инхибира апсорпцију хранљивих материја, тако да ако потопите бадеме, кора се лако скида и омогућава да орашасти плодови обилно отпуштају све хранљиве материје.

5. Цимет

Постоје бројне студије које показују ефекте смањења глукозе у крви помоћу цимета, укључујући студију из 2020. године која је показала да само 500 милиграма цимета (око ¼ кашичице) три пута дневно може смањити ниво глукозе у крви код људи са предијабетесом. Биоактивна једињења цимета заједно имају антиоксидативне, антимикробне, антиканцерогене и антифунгалне активности. Постоје чак и неки прелиминарни докази да цимет може помоћи у смањењу укупног холестерола и триглицерида.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.