· · Коментари: 0
ВИТКИ

Миришите маслиново уље и без муке мршавите! (ЈЕЛОВНИК)

Мирисање појединих намирница има већи потенцијал да вас засити.

1631709456_Depositphotos_22301109_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Мирис омиљене хране по правилу отвара апетит. Међутим, истина је да уколико неку намирницу миришете дуже од тридесет секунди можете да почнете да осећате ситост. Сходно томе, препоручује се "мирисна дијета".

Прочитајте још: Дијета којом се губе килограми и спречавају НАДУТОСТи гасови (ЈЕЛОВНИК)

Маслиново уље миришите што више

Немачки истраживачи тврде да мирисање чистог девичанског маслиновог уља може да изазове осећај ситости. Такође, ови научници открили су да, када се ароматични екстракт дода јогурту, попут ђумбира, испитаници су узимали мање хране и имали бољи метаболизам шећера у крви у односу на оне који су пили јогурт без додатих екстраката.

Неутрални мириси
Истраживање о утицају мириса и укуса показало је да су гојазни људи који су мирисали банане или зелене јабуке када су били гладни изгубили више килограма од оних који нису. Сматра се да мирисање неутралних слатких мириса може да сузбије апетит.
Јаке ароме нас приморавају да узмемо мање хране

Према студији из 2012. објављеној у часопису Flavour јаке ароме приморавају да се узимају мањи залогаји хране, а ту најважнију улогу има она храна која је зачињена белим луком.

Прочитајте још: Дијета ПУН ТАЊИР: 10 намирница које можете јести неограничено! (МЕНИ)

Грејпфрут први купите

Коморач је закон
На листи намирница чије мирис обезбеђује осећај ситости је коморач. Ову освежавајућу биљку са примесама ароме сладића Италијани већ дуго користе као средство за чишћење непца између два јела, јер је добра за сузбијање апетита.

Грејпфрут је, такође, намирница која се препоручује у многим дијетама, али може да појача мршављење и ако га миришете неколико секунди пре него што почнете да једете.

Миришите и једите

Истраживачи са Универзитета Осака у Јапану открили су да излагање мирису уља грејпфрута у 15-минутним интервалима смањује тежину. Они верују да то има везе са тим како мирис долази у интеракцију са ензимима јетре.

Када чулом мириса обезбедите осећај ситости, ево предлога шта бисте могли конкретно да поједете, а да не унесете превише калорија:

Прочитајте још: Нема гладовања: Проверена ДИЈЕТА за менопаузу и болну менструацију (ЈЕЛОВНИК)

Понедељак

Доручак: два барена јајета, два листа пилећих прса, свежа паприка и 30 г интегралног хлеба

Ручак: боранија са пилетином

Вечера: динстана шаргарепа и парче немасног сира

Грејпфрут убија жељу за храном Фото: Депозит

Уторак

Доручак: сендвич са бареним јајима и шунком, шоља јогурта

Ручак: пилећа чорба са шаргарепом и кромпиром

Вечера: пита са печуркама

Прочитајте још: Летња вегетаријанска ДИЈЕТА: Укусна и ефикасна! (ЈЕЛОВНИК)

Среда

Доручак: барена јаја и препечен тост са путером, благо посолити

Ручак: пуњене тиквице и салата

Вечера: један већа паприка пуњена младим сиром

Четвртак

Доручак: сардина без уља са 30 г интегралног хлеба

Ручак: грашак са пилетином

Вечера: овсене пахуљице са ситно исецканим лешницима и бадемом преливених јогуртом

Прочитајте још: Ротациона ДИЈЕТА за септембар: Килограми се топе без гладовања (САТНИЦА)

Петак

Доручак: палента са киселим млеком

Ручак: рижото са поврћем

Вечера: парче проје и шоља кефира

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.