Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Навике у исхрани које могу спречити гојење: Посебно се препоручују женама након 50. године

Савети нутриционисткиње који вам могу помоћи у борби против килограма

1684951215_ishrana.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Доручак је најважнији оброк. Али није свеједно шта једете, посебно ако имате више од 50 година. Знате и сами да се у тим годинама скоро све што поједете неким чудом претвори у сало. Мелиса Митри, амерички дијететичар, саветује шта треба јести и пити, а шта избегавати за доручак.

Једите воће и поврће

Важно је у јутарњим сатима јести воће и поврће. Студија објављена у часопису „Бритиш медикал џурнал опен“ показала је да особе између 35 и 69 година чији доручак укључује воће и поврће (посебно воће) ређе имају проблем са салом на стомаку. Утврђено је и да више порција поврћа у току дана утиче на смањење обима струка.

Избегавајте вештачке заслађиваче

Ако сте мислили да ће вам вештачка замена за шећер сачувати линију, варате се. Када их ставите у јутарњу кафу, организам ће касније у току дана жудети за додатним шећером. Анализа часописа Канадске медицинске асоцијације је обухватила око 400.000 особа које су у напитке стављале вештачке заслађиваче бар једном дневно и испоставило се да су имале проблеме са вишком килограма, обољењима срца и дијабетесом.

Не заборавите протеине

Доручак треба да садржи и неку од следећих намирница: јаја, јогурт, млеко, туњевина, пилеће груди, немасно свињско месо, коштуњаво воће, овас, ситан сир. Оне су богате протеинима који су после 50. године неопходни за одржавање здравог метаболизма и мишића. Протеини ће вас такоше заситити и нећете убрзо посегнути за неком грицкалицом.

Што више влакана

С годинама се метаболизам успорава и зато се килограми лакше накупљају, а теже скидају. Влакна помажу у одржавању здраве килаже, јер пролазе кроз тело несварена па не додају калорије. Потрудите се да једете намирнице које их садрже у великој количини: интегралне житарице, овсене пахуљице, бобичасто и коштуњаво воће, јабуке, кромпир, пасуљ, броколи. 

Никако само кафа

Ако ујутро попијете само кафу, то ће вас заситити накратко. Али када се свари, осетићете велику глад, због чега ћете бити попустљивији и појешћете нешто што гоји. Осим тога, ако сте после буђења дуго гладни, опада ниво глукозе, а то негативно утиче на мозак - лоша је концентрација, јавља се ментални умор, каже Мелиса Митри.

Реците не брзој храни

Због много обавеза у току дана можете успут да посегнете за брзом храном када огладните. Она има много калорија, засићених масти, соли и шећера, што не би требало да једете ако желите да будете витки у средњим годинама и касније. Зато дијететичарка Мелиса саветује да више једете код куће, јер ћете тако уносити здраву храну.

Увек попијте воду

Колико пута сте ујутру истрчали из куће чим сте сркнули последњи гутљај кафе из шољице? Вероватно стално то радите, као и већина нас. Ако после кафе не попијете воду, можете да дехидрирате, па се потрудите да уз јутарњу кафу увек попијете исту количину воде, саветује Мелиса. Тако ћете подстаћи рад метаболизма и побољшати варење.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas