· · Komentari: 0

Navike u ishrani koje mogu sprečiti gojenje: Posebno se preporučuju ženama nakon 50. godine

Saveti nutricionistkinje koji vam mogu pomoći u borbi protiv kilograma

1684951215_ishrana.jpg
Foto: Shutterstock

Doručak je najvažniji obrok. Ali nije svejedno šta jedete, posebno ako imate više od 50 godina. Znate i sami da se u tim godinama skoro sve što pojedete nekim čudom pretvori u salo. Melisa Mitri, američki dijetetičar, savetuje šta treba jesti i piti, a šta izbegavati za doručak.

Jedite voće i povrće

Važno je u jutarnjim satima jesti voće i povrće. Studija objavljena u časopisu „Britiš medikal džurnal open“ pokazala je da osobe između 35 i 69 godina čiji doručak uključuje voće i povrće (posebno voće) ređe imaju problem sa salom na stomaku. Utvrđeno je i da više porcija povrća u toku dana utiče na smanjenje obima struka.

Izbegavajte veštačke zaslađivače

Ako ste mislili da će vam veštačka zamena za šećer sačuvati liniju, varate se. Kada ih stavite u jutarnju kafu, organizam će kasnije u toku dana žudeti za dodatnim šećerom. Analiza časopisa Kanadske medicinske asocijacije je obuhvatila oko 400.000 osoba koje su u napitke stavljale veštačke zaslađivače bar jednom dnevno i ispostavilo se da su imale probleme sa viškom kilograma, oboljenjima srca i dijabetesom.

Ne zaboravite proteine

Doručak treba da sadrži i neku od sledećih namirnica: jaja, jogurt, mleko, tunjevina, pileće grudi, nemasno svinjsko meso, koštunjavo voće, ovas, sitan sir. One su bogate proteinima koji su posle 50. godine neophodni za održavanje zdravog metabolizma i mišića. Proteini će vas takoše zasititi i nećete ubrzo posegnuti za nekom grickalicom.

Što više vlakana

S godinama se metabolizam usporava i zato se kilogrami lakše nakupljaju, a teže skidaju. Vlakna pomažu u održavanju zdrave kilaže, jer prolaze kroz telo nesvarena pa ne dodaju kalorije. Potrudite se da jedete namirnice koje ih sadrže u velikoj količini: integralne žitarice, ovsene pahuljice, bobičasto i koštunjavo voće, jabuke, krompir, pasulj, brokoli. 

Nikako samo kafa

Ako ujutro popijete samo kafu, to će vas zasititi nakratko. Ali kada se svari, osetićete veliku glad, zbog čega ćete biti popustljiviji i poješćete nešto što goji. Osim toga, ako ste posle buđenja dugo gladni, opada nivo glukoze, a to negativno utiče na mozak - loša je koncentracija, javlja se mentalni umor, kaže Melisa Mitri.

Recite ne brzoj hrani

Zbog mnogo obaveza u toku dana možete usput da posegnete za brzom hranom kada ogladnite. Ona ima mnogo kalorija, zasićenih masti, soli i šećera, što ne bi trebalo da jedete ako želite da budete vitki u srednjim godinama i kasnije. Zato dijetetičarka Melisa savetuje da više jedete kod kuće, jer ćete tako unositi zdravu hranu.

Uvek popijte vodu

Koliko puta ste ujutru istrčali iz kuće čim ste srknuli poslednji gutljaj kafe iz šoljice? Verovatno stalno to radite, kao i većina nas. Ako posle kafe ne popijete vodu, možete da dehidrirate, pa se potrudite da uz jutarnju kafu uvek popijete istu količinu vode, savetuje Melisa. Tako ćete podstaći rad metabolizma i poboljšati varenje.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.