Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет кључних навика за мршављење након ПЕДЕСЕТЕ године: Савети нутрициониста за губљење сувишних килограма

Уколико сте прешли педесету годину и желите да смршате, придржавајте се следећих правила

1688908970_menopauza.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Кад наступи менопауза, чини се да се килограми „лепе“ неслућеном брзином и да је немогуће отарасити их се. Начин, ипак, постоји, наводе на сајту „Еат тхис“.

Нутриционисткиње Тами Лакатос Шејмс, Лиси Лакатос и Лиза Јанг откривају пет навика које би требало свакодневно спроводити како би нежељени килограми нестали.

1. Укључите од 20 до 30 грама протеина по оброку

Протеини су најбољи савезници у програму мршављења. Они одржавају стабилан ниво шећера у крви и држе ситост. Поред тога, протеини су заслужни за изградњу и очување мишића, а што је у телу већи проценат мишићне масе то је мањи проценат масти. Коначно, протеини „спаљују“ много више калорија него што то могу да учине масти.

Зато нутриционисткиње Лакатос предлажу да додате барем од 20 до 30 грама протеина сваком оброку.

И нутриционисткиња Лиза Јанг предлаже свакодневни унос протеина у сврху мршављења после 50. године живота.

– Већи унос протеина не само да ће вам помоћи да смршате, већ ће бити користан за очување мишићне масе – објашњава нутрициониста Јанг.

2. Пре оброка поједите салату

Већ је познато да је конзумирање поврћа без скроба одличан начин да започнете оброк. Наиме, на овај начин одржавате ниво шећера у крви стабилним, а уз то ћете појести мање главног јела, јер ће желудац послати мозгу сигнал да је сит.

Истраживања потврђују колико су влакна, којима је салата богата, корисна за губљење вишка килограма. У студији објављеној у часопису Тхе Јоурнал оф Нутритион наведено је да је повећање уноса влакана за четири грама сваког дана током шест месеци повезано са додатних 1,5 килограма изгубљене тежине.

3. Кувајте

У време кад нам је храна увек надохват руке и кад можемо да наручимо готова јела, све је мање оних који се опредељују за кување. То, упозорава нутриционисткиња Јанг, није добро решење, посебно ако имате више од 50 година и покушавате да смршате.

– Истраживања показују да ћете лакше смршати уколико кувате, јер можете да преузмете контролу над величином порције и истовремено тачно знате колико сте којих састојака унели – објашњава нутрициониста Јанг.

4. Једите више воћа и поврћа

Што више влакана у исхрани, то брже килограми иду доле.

– Кад кренете у набавку, нека највећи део ваше потрошачке корпе заузму свеже воће и поврће – саветује нутрициониста и објашњава:

– Воће и поврће је богато влакнима и хранљивим материјама, а нема много калорија. Особе које једу више воћа и поврћа имају мањи обим струка, мање телесне масти и мање килограма.

5. Једите непрерађене угљене хидрате

Рафинисани угљени хидрати налазе се у пекарским производима, белом хлебу, колачима и крекерима и брзо дижу шећер у крви.

– Ништа не повећава тако брзо шећер у крви као што то чине високо рафинисани угљени хидрати. Тело их препознаје као шећер и реагује ослобађањем веће количине инсулина да би снизило шећер у крви – објашњавају нутриционисткиње Лакатос.

Њихов предлог је да се у борби против вишка килограма и очувања здравља радије определите за непрерађене угљене хидрате попут житарица са опном.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas