Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пиринач, тофу, путер од кикирикија...Најбољи извори протеина за вегетаријанце

Није тешко унети довољно протеина у организам уколико једете месо, па чак и ако сте вегетаријанац, али проблеми настају ако сте веган.

1624540535_food-4773380_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Тада може бити мало компликовано унети довољно протеина, који су свакако врло битни део исхране сваког појединца. Међутим, само треба пронаћи намирнице које ће вам у томе помоћи и прионути на осмишљавање рецепата, те вам зато препоручујемо неколико њих.

Пиринач

Можда и најочигледнија намирница са листе и једна од оних која се може комбиновати са највећим бројем састојака. Свака врста пиринча садржи доста протеина, али уколико желите мало здравију опцију, одлучите се за неку интегралну варијанту.

Прочитајте још: Лубеница дијета: Изгубите килограме лако и брзо

Хумус

Свестрани намаз популаран је одавно и то није без разлога, јер је врло здрав за наш организам. Може да буде умак или сос, као и премаз за сендвич, а све то уз богатство протеина. Можете конзумирати и саме леблебије, од којих се он прави, у печеној или некој другој веријанти.

Тофу

Још једна намирница која је веома свестрана, односно употребљива у разним јелима – каријима, салатама, јелима из вока… Како се прави од соје, тофу је богат протеинима и донеће веома корисне састојке ономе ко га конзумира.

Путер од кикирикија

Не само да је богат протеинима, него је и преукусан. Може бити део сланих или слатких јела, просто намазан на комад хлеба, умућен у овсену кашу, додат у тестенину… Избор је на вама, а добар је и као ужина након вежбања, нарочито у комбинацији са бананом.

Прочитајте још: Ако сте увек гладни примените најбољу ЛЕТЊУ ДИЈЕТУ: Једите храну која засити! (МЕНИ)

Киноа

И ова намирница је толико укусна да ћете хтети стално да је припремате након што је први пут пробате. То можете чинити кад год пожелите, јер је препуна витамина, протеина, влакана и гвожђа. Може бити замена за пиринач уколико вам је досадио.

Чиа семенке

Сигурно сте већ чули да спадају у сперхрану, а добро је то што могу ићи и у слатка и у слана јела. Упијају течност и набубре, па могу бити део пудинга или на пример топинг за слана јела. Неки их сматрају заменом за јаја у припреми веганских јела, што говори довољно о њиховој хранљивости.

Прочитајте још: Шта не би требало да једемо уз МЕСО? Руски доктор даје објашњење

Пасуљ

Од свих врста пасуља, сигурно ћете пронаћи неки који вам се свиђа. Може се скувати или испећи као пребранац, али и додати у салату са разним састојцима. Свакако препоручујемо свима да пробају бар у некој варијанти, вероватно ће га радо уврстити у исхрану.

Хељда

Не само да је препуна протеина, већ садржи и битне минерале попут гвожђа, бакра и магнезијума. Може се кувати и додати у супу, бити део креативних витаминских салата или спремити као део главног јела.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas