Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта подразумева МЕДИТЕРАНСКА ДИЈЕТА? Годинама у врху најбољих начина исхране

Медитеранска дијета има дугогодишњу репутацију једног од најздравијих начина исхране. Ова дијета је флексибилна, богата укусном храном, а нуди и бројне здравствене предности, уз то доприноси губљењу килограма.

1647942937_blueberries-gdeeef00f8_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Шта је медитеранска дијета?

Медитеранска дијета је стил исхране који се заснива на традиционалној исхрани медитеранских земаља попут Шпаније, Француске, Италије и Грчке. Истраживачи су приметили да људи у овим земљама имају нижу стопу хроничних болести, а то су преписали њиховом јединственом начину исхране, пише Хеалтхлине.

Прочитајте још: Да ли сте пробали ДИЈЕТУ СА ЈАБУКОМ? Мршавите здраво и без гладовања

За разлику од других популарних дијета, медитеранска дијета се фокусира на укључивању одређених намирница и група хране, а не на бројање калорија. Здраве масти, воће, поврће, ораси, семенке, махунарке и интегралне житарице су само неке од кључних компоненти медитеранске дијете. С друге стране, мање здрави састојци попут црвеног меса, слаткиша и прерађене хране су ограничени.

Како се придржавати медитеранској дијети?

Медитеранска исхрана ставља нагласак углавном на воћу, поврћу, здравим мастима и интегралним житарицама.  Иако се првенствено фокусира на биљној храни, други састојци попут живине, морских плодова, јаја и млечних производа такође се могу уживати у умереним количинама. У међувремену, треба избегавати прерађену храну, додатни шећер и напитке заслађене шећером.

Поред промена у исхрани, редовна физичка активност је још једна кључна компонента медитеранске дијете.

Храна уз медитеранску дијету

  • Воће: јабуке, поморанџе, јагоде, киви, диња, боровнице, крушке, брескве, кајсије
  • Поврће: спанаћ, рукола, броколи, карфиол, лук, тиквице, шпаргле, кељ, кромпир
  • Махунарке: сочиво, пасуљ, кикирики
  • Цела зрна: киноа, кус-кус, просо, овас, смеђи пиринач, хељда, тестенина од целог зрна, фарро
  • Орашасти плодови и семенке: бадеми, пистаћи, ораси, чиа семенке, ланено семе, лешници, макадамија, сунцокретово семе
  • Живина: пилетина, ћуретина
  • Морски плодови: лосос, туњевина, пастрмка, скуша, инћуни, сардине, дагње
  • Млечни производи: сир, јогурт, млеко, јаја
  • Здраве масти: маслиново уље, авокадо, маслине, уље авокада
  • Биље и зачини: босиљак, оригано, тимијан, рузмарин, бибер, куркума, бели лук, цимет, коријандер

Прочитајте још: Смршајте до ЛЕТА! Здрава дијета у којој имате НОРМАЛНЕ ОБРОКЕ, али мршавите

Храна коју треба избегавати

Намирнице које би требало да ограничите или избегавате као део медитеранске дијете: прерађено месо, рафинисане житарице, пића заслађена шећером, рафинисана уља, прерађена храна

БОНСУ ВИДЕО

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas