У децембру улице италијанских градова се пуне лампицама и празничном атмосфером, а из готово сваке кухиње шири се препознатљив мирис панеттонеа.
Панеттоне је божићни колач, али и део традиције, симбол породичних окупљања и неизоставни део празничне трпезе у Италији. Мекан, ваздушаст и богат аромама цитруса и путера, панеттоне се генерацијама припрема по пажљиво чуваним рецептима. Ми смо пронашли један оригинални рецепт који можете лако испробати код куће и унети дашак италијанског Божића у своју кухињу.
Састојци:
- 500 г глатког брашна
- 150 г шећера
- 200 мл топлог млека
- 100 г путера (меког)
- 4 жуманца + 1 цело јаје
- 20 г свежег квасца (или 7 г сувог)
- 150 г сувог грожђа
- 100 г кандиране поморанџе или лимуна
- Рендана корица 1 лимуна
- Рендана корица 1 поморанџе
- 1 кашичица ваниле
- Прстохват соли
Припрема:
Активирајте квасац у топлом млеку са кашичицом шећера и мало брашна, па оставите 10-15 минута да запени.
У већој посуди помешајте брашно, шећер и со, додајте јаја, жуманца, ванилу, корице цитруса и активирани квасац.
Умутите и постепено додајте омекшали путер, месећи док не добијете глатко, еластично тесто.
Умешајте суво грожђе и кандирано воће, па покријте и оставите да нарасте 2–3 сата (док се не удвостручи).
Премесите тесто, пребаците у калуп за панеттоне (или високи округли калуп) и оставите да нарасте још 1 сат.
Пеците на 170°Ц око 45-50 минута, док не добије златну боју.
Охладите пре сечења – панеттоне је најбољи сутрадан.
Савет:
Традиционално се служи уз еспресо, капућино или слатко десертно вино, а често се додатно пуни кремом од ваниле или чоколаде.
(Задовољна)
БОНУС ВИДЕО: