Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЦЕЛА ИТАЛИЈА ОКО БОЖИЋА И НОВЕ ГОДИНЕ МИРИШЕ САМО НА ОВАЈ КОЛАЧ: Ми смо пронашли оригинални рецепт!

У децембру улице италијанских градова се пуне лампицама и празничном атмосфером, а из готово сваке кухиње шири се препознатљив мирис панеттонеа.

1766484698_Depositphotos_408188742_L.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Панеттоне је божићни колач, али и део традиције, симбол породичних окупљања и неизоставни део празничне трпезе у Италији. Мекан, ваздушаст и богат аромама цитруса и путера, панеттоне се генерацијама припрема по пажљиво чуваним рецептима. Ми смо пронашли један оригинални рецепт који можете лако испробати код куће и унети дашак италијанског Божића у своју кухињу.

Састојци:

  • 500 г глатког брашна
  • 150 г шећера
  • 200 мл топлог млека
  • 100 г путера (меког)
  • 4 жуманца + 1 цело јаје
  • 20 г свежег квасца (или 7 г сувог)
  • 150 г сувог грожђа
  • 100 г кандиране поморанџе или лимуна
  • Рендана корица 1 лимуна
  • Рендана корица 1 поморанџе
  • 1 кашичица ваниле
  • Прстохват соли

Припрема:

Активирајте квасац у топлом млеку са кашичицом шећера и мало брашна, па оставите 10-15 минута да запени.

У већој посуди помешајте брашно, шећер и со, додајте јаја, жуманца, ванилу, корице цитруса и активирани квасац.

Умутите и постепено додајте омекшали путер, месећи док не добијете глатко, еластично тесто.

Умешајте суво грожђе и кандирано воће, па покријте и оставите да нарасте 2–3 сата (док се не удвостручи).

Премесите тесто, пребаците у калуп за панеттоне (или високи округли калуп) и оставите да нарасте још 1 сат.

Пеците на 170°Ц око 45-50 минута, док не добије златну боју.

Охладите пре сечења – панеттоне је најбољи сутрадан.

Савет:

Традиционално се служи уз еспресо, капућино или слатко десертно вино, а често се додатно пуни кремом од ваниле или чоколаде.

(Задовољна)

БОНУС ВИДЕО:

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas