U decembru ulice italijanskih gradova se pune lampicama i prazničnom atmosferom, a iz gotovo svake kuhinje širi se prepoznatljiv miris panettonea.
Panettone je božićni kolač, ali i deo tradicije, simbol porodičnih okupljanja i neizostavni deo praznične trpeze u Italiji. Mekan, vazdušast i bogat aromama citrusa i putera, panettone se generacijama priprema po pažljivo čuvanim receptima. Mi smo pronašli jedan originalni recept koji možete lako isprobati kod kuće i uneti dašak italijanskog Božića u svoju kuhinju.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 150 g šećera
- 200 ml toplog mleka
- 100 g putera (mekog)
- 4 žumanca + 1 celo jaje
- 20 g svežeg kvasca (ili 7 g suvog)
- 150 g suvog grožđa
- 100 g kandirane pomorandže ili limuna
- Rendana korica 1 limuna
- Rendana korica 1 pomorandže
- 1 kašičica vanile
- Prstohvat soli
Priprema:
Aktivirajte kvasac u toplom mleku sa kašičicom šećera i malo brašna, pa ostavite 10-15 minuta da zapeni.
U većoj posudi pomešajte brašno, šećer i so, dodajte jaja, žumanca, vanilu, korice citrusa i aktivirani kvasac.
Umutite i postepeno dodajte omekšali puter, meseći dok ne dobijete glatko, elastično testo.
Umešajte suvo grožđe i kandirano voće, pa pokrijte i ostavite da naraste 2–3 sata (dok se ne udvostruči).
Premesite testo, prebacite u kalup za panettone (ili visoki okrugli kalup) i ostavite da naraste još 1 sat.
Pecite na 170°C oko 45-50 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Ohladite pre sečenja – panettone je najbolji sutradan.
Savet:
Tradicionalno se služi uz espreso, kapućino ili slatko desertno vino, a često se dodatno puni kremom od vanile ili čokolade.
(Zadovoljna)
BONUS VIDEO: