Oglas
· · Komentari: 0

CELA ITALIJA OKO BOŽIĆA I NOVE GODINE MIRIŠE SAMO NA OVAJ KOLAČ: Mi smo pronašli originalni recept!

U decembru ulice italijanskih gradova se pune lampicama i prazničnom atmosferom, a iz gotovo svake kuhinje širi se prepoznatljiv miris panettonea.

1766484698_Depositphotos_408188742_L.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Panettone je božićni kolač, ali i deo tradicije, simbol porodičnih okupljanja i neizostavni deo praznične trpeze u Italiji. Mekan, vazdušast i bogat aromama citrusa i putera, panettone se generacijama priprema po pažljivo čuvanim receptima. Mi smo pronašli jedan originalni recept koji možete lako isprobati kod kuće i uneti dašak italijanskog Božića u svoju kuhinju.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 150 g šećera
  • 200 ml toplog mleka
  • 100 g putera (mekog)
  • 4 žumanca + 1 celo jaje
  • 20 g svežeg kvasca (ili 7 g suvog)
  • 150 g suvog grožđa
  • 100 g kandirane pomorandže ili limuna
  • Rendana korica 1 limuna
  • Rendana korica 1 pomorandže
  • 1 kašičica vanile
  • Prstohvat soli

Priprema:

Aktivirajte kvasac u toplom mleku sa kašičicom šećera i malo brašna, pa ostavite 10-15 minuta da zapeni.

U većoj posudi pomešajte brašno, šećer i so, dodajte jaja, žumanca, vanilu, korice citrusa i aktivirani kvasac.

Umutite i postepeno dodajte omekšali puter, meseći dok ne dobijete glatko, elastično testo.

Umešajte suvo grožđe i kandirano voće, pa pokrijte i ostavite da naraste 2–3 sata (dok se ne udvostruči).

Premesite testo, prebacite u kalup za panettone (ili visoki okrugli kalup) i ostavite da naraste još 1 sat.

Pecite na 170°C oko 45-50 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Ohladite pre sečenja – panettone je najbolji sutradan.

Savet:

Tradicionalno se služi uz espreso, kapućino ili slatko desertno vino, a često se dodatno puni kremom od vanile ili čokolade.

(Zadovoljna)

BONUS VIDEO:

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas