Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЧУВЕНА ИТАЛИЈАНСКА ТОРТА ПРЕПУНА ФИЛА: Пекан ораси су кључ савршеног укуса, а идеална је за Ускрс (РЕЦЕПТ)

Иако се зове Италиан цреам цаке, ова торта сасвим сигурно не потиче из Италије, него - с америчког југа.

1744031260_shutterstock_155031467.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако није познато ко је смислио ову торту коју Американци зову "Италиан цреам цаке", сасвим је сигурно да она не потиче из Италије, него с америчког југа. Можда је некога само подсетила на Италију својим топлим орашастим укусима. Прави од средине двадесетог века као универзални дезерт за сваку прилику, од породичних ручкова до великих свечаности.

Пекан орахе можете заменити обичним орасима или бадемима, а време припреме можете поделити на два дана ако унапријед испечете коре и држите их у фрижидеру.

За кору:

  • 115 г путера, омекшалог
  • 115 г биљне масти
  • 400 г шећера
  • 5 великих јаја
  • 1 кашика екстракта ваниле
  • 250 г глатког брашна
  • 1 кашичица соде бикарбоне
  • 240 мл млаћенице
  • 100 г кокосових листића

За фил:

100 г насецканих пекан ораха
225 г крем сира, омекшалог
115 г путера, омекшалог
1 кашика екстракта ваниле
450 г шећера у праху, просејаног

Припрема:

Намастите и побрашните три округла калупа обима 23 центиметра. Загрејте рерну на 175 ступени.
Миксером, средњом брзином, пенасто измиксајте путер и биљну маст. Постепено додајте шећер, стално мешајући. Додајте жуманце, један по један, и промешајте смесу након сваког додавања. Умешајте екстракт ваниле.
Наизменично додајте брашно и млаћеницу (почните и завршите са брашном). Миксајте малом брзином док се тесто не повеже. Умешајте кокос.
Беланца улупајте у чврсти снег, затим их пажљиво умиешајте у тесто.
Поделите тесто у припремљене калупе.
Пеците око 25 минута или док чачкалица забодена у средину коре не изађе чиста. Оставите коре да се хладе у калупима 10 минута, затим их извадите и потпуно охладите на решетки.

За фил прво препржите насецкане пекан орахе у тигању, стално мешајући, 5 до 10 минута. Оставите са стране да се охладе.
Средњом брзином умиксајте крем сир, путер и ванилу док не добијете кремасту смесу. Додајте шећер у праху, и даље миксајући малом брзином док се све не сједини. Потом мутите фил великом брзином док не постане сасвим гладак. На крају нежно умешајте пекан орахе.

Равномерно намажите фил између кора, по врху и страницама торте. По жељи украсите препрженим пекан орасима.

Пријатно!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas