Иако се зове Италиан цреам цаке, ова торта сасвим сигурно не потиче из Италије, него - с америчког југа.
Иако није познато ко је смислио ову торту коју Американци зову "Италиан цреам цаке", сасвим је сигурно да она не потиче из Италије, него с америчког југа. Можда је некога само подсетила на Италију својим топлим орашастим укусима. Прави од средине двадесетог века као универзални дезерт за сваку прилику, од породичних ручкова до великих свечаности.
Пекан орахе можете заменити обичним орасима или бадемима, а време припреме можете поделити на два дана ако унапријед испечете коре и држите их у фрижидеру.
За кору:
- 115 г путера, омекшалог
- 115 г биљне масти
- 400 г шећера
- 5 великих јаја
- 1 кашика екстракта ваниле
- 250 г глатког брашна
- 1 кашичица соде бикарбоне
- 240 мл млаћенице
- 100 г кокосових листића
За фил:
100 г насецканих пекан ораха
225 г крем сира, омекшалог
115 г путера, омекшалог
1 кашика екстракта ваниле
450 г шећера у праху, просејаног
Припрема:
Намастите и побрашните три округла калупа обима 23 центиметра. Загрејте рерну на 175 ступени.
Миксером, средњом брзином, пенасто измиксајте путер и биљну маст. Постепено додајте шећер, стално мешајући. Додајте жуманце, један по један, и промешајте смесу након сваког додавања. Умешајте екстракт ваниле.
Наизменично додајте брашно и млаћеницу (почните и завршите са брашном). Миксајте малом брзином док се тесто не повеже. Умешајте кокос.
Беланца улупајте у чврсти снег, затим их пажљиво умиешајте у тесто.
Поделите тесто у припремљене калупе.
Пеците око 25 минута или док чачкалица забодена у средину коре не изађе чиста. Оставите коре да се хладе у калупима 10 минута, затим их извадите и потпуно охладите на решетки.
За фил прво препржите насецкане пекан орахе у тигању, стално мешајући, 5 до 10 минута. Оставите са стране да се охладе.
Средњом брзином умиксајте крем сир, путер и ванилу док не добијете кремасту смесу. Додајте шећер у праху, и даље миксајући малом брзином док се све не сједини. Потом мутите фил великом брзином док не постане сасвим гладак. На крају нежно умешајте пекан орахе.
Равномерно намажите фил између кора, по врху и страницама торте. По жељи украсите препрженим пекан орасима.
Пријатно!