Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ИДЕЈЕ ЗА ПОСНУ СЛАВСКУ ТРПЕЗУ: Најлепши рецепти за топла и хладна предјела

Још увек имате времена да направите најлепшу посну трпезу до сада уз ове једноставне и укусне рецепте.

1702821204_206957_shutterstock-527270461_ls.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Како већ сигурно знате, за Светог Николу се по правилу спремају посна јела, а ми смо за вас издвојили неколико најлепших предлога, од предјела до посластице.

Осим ајвара и посне руске салате, који спадају у класично посно предјело, предлажемо вам да направите прелепу салату с флекицама и сусамом! Ова иновација сигурно ће одушевити све госте!

Састојци:

200 г тестенине (флекица),
150 г посног мајонеза,
1 кашичица сенфа,
150 г кукуруза шећерца,
200 г карфиола,
1 већа црвена паприка,
1 паприка из туршије,
1 мањи црвени лук,
2 кашике сусама,
2 кашике семена сунцокрета,
180 г туњевине.

Топла, укусна пита увек је добродошла, па тако и на слави. За вас смо издвојили 3 најукусније посне пите од готових кора:

1. Кромпируша

2. Купусара

3. Манастирска пита

Уколико желите и неко топло посно предјело, нема бољег предлога од Светогорске чорбе:

Састојци:

Главе од више врста морске рибе,
5-7 главица црног лука,
4-5 шаргарепа,
посна ситна тестенина,
корен целера,
млевена паприка,
мало соли,
неколико зрна бибера,
першунов лист,
целеров лист,
мирођија.

Пасуљ је свакако неизоставно јело на посној слави, а ми вам предлажемо фантастични тучени пребранац:

Састојци:

килограм тетовца,
3-4 главице црног лука,
неколико ченова белог
лука, лист ловора,
мало бибера.

Запршка:

300 г црног лука или празилука,
кашика уља,
млевена паприка,
со и бибер по укусу.

Оно што је на мрсној слави печење, то је на посној свакако риба. Уместо стандардних филета или пржених комада рибе, одважите се и припремите савршени рибљи паприкаш:

Састојци:

1,5 кг сомовине или друге речне рибе,
1 кг лука,
4 дл белог вина,
1 кашика сирћета,
1,5 дл уља,
1 кашичица љуте млевене паприке,
1 кашичица слатке млевене паприке,
4 зрна бибера,
1 кашика парадајз пиреа,
1 кашика першуновог лишћа,
1 кашичица целеровог лишћа,
млевени бибер, со по укусу.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas